Actueel

Orkaanachtige storm in de Middellandse Zee

In de Middellandse Zee is een heel bijzonder weersverschijnsel te vinden. Daar ligt een orkaan-achtige storm die de naam 'Numa' heeft gekregen. De zware regenval en windstoten die met de storm gepaard gaan treffen het westen van Griekenland.

Net ten oosten van de hak van Italië ligt de bijzondere storm genaamd Numa. Het speciale aan Numa is dat deze storm op een orkaan lijkt! Zo is in het midden van de storm een duidelijk oog te zien. Een dergelijk oog is ook vaak bij orkanen te zien. Verder zitten om het oog heen stevige onweersbuien, die zich als een ring om het oog hebben gesloten. Ook dat is vrij typisch voor orkanen.

Numa, de orkaanachtige storm, ligt ten oosten van de hak van Italië. Er zit een heel duidelijk oog om de storm heen!

Ongewoon

Het is vrij ongewoon dat een dergelijke storm voorkomt in de Middellandse Zee. Deze zijn vaak maar 1 of 2 keer per jaar te zien. Maar zo duidelijk als Numa zijn ze zelden. De meeste orkanen zijn veel dichter bij de tropen te vinden, dus dat maakt Numa heel bijzonder. 

Laatst wist een andere orkaan ook vrij noordelijk te komen. Dat was Ophelia, die ten zuiden van Ierland haar orkaaneigenschappen verloor. Daarna richtte Ophelia veel schade aan in Ierland. Ophelia was wel veel groter en sterker dan Numa nu is.

Zware windstoten

De storm Numa gaat gepaard met zware windstoten. In de kern komen waarschijnlijk windstoten voor tot rond 130 km/uur. Daarmee heeft Numa nog geen orkaankracht bereikt, want de 'gemeten wind' (die vaak wat lager is dan de windstoten) komt uit rond 80-90 km/uur. Dat zou in Nederland stormkracht betekenen, windkracht 9 tot 10. Voor echte orkaankracht moet de 'gemeten wind' minimaal 120 km/uur zijn.

Richting Griekenland

De verwachting is dat Numa richting Griekenland trekt. De storm behoudt waarschijnlijk haar windsnelheden totdat ze dicht bij de eilanden ten westen van Griekenland komt. 

Op zaterdagavond heeft Numa waarschijnlijk nog windsnelheden tot 130 km/uur.

Aan land 

Numa komt waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag aan land. De locatie waar die aan land komt is nog onzeker. Sommige berekeningen laten de storm aan land komen in Corfu, een bekend vakantie-eiland. Andere berekeningen, zoals degene hieronder, laten de storm verder naar het zuiden afbuigen. Gelukkig is de storm vrij klein, waardoor de zwaarste windstoten maar een klein gebied bereiken.

In ieder geval moeten de eilanden die met de kern van de storm te maken krijgen toch rekening houden met stevige onweersbuien en windstoten tot 120 km/uur. Daarna trekt de storm verder landinwaarts en zwakt de wind flink af. De kans op hevige regen blijft dan nog wel aanwezig. Dat geldt dus ook voor de gebieden die eerder deze week werden getroffen door zware overstromingen.

De zwaarste windstoten van de storm worden waarschijnlijk alleen op sommige eilanden ten westen van Griekenland gevoeld.


18-11-2017 om 13:30 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...