Actueel

Op naar een prachtig Hemelvaartweekend!

Hemelvaart vindt elk jaar plaats op een dag tussen 30 april en 3 juni. Dit zorgt ervoor dat het weer op deze dag van jaar tot jaar behoorlijk kan verschillen. Wordt het dit jaar net zulk mooi weer als vorig jaar? 

Vorig jaar viel Hemelvaartsdag samen met Bevrijdingsdag op 5 mei en verliep vrij zonnig bij temperaturen tussen 17 en 21 graden. Prima weer dus voor begin mei. Ook de dagen daarna bleef het mooi met twee dagen later zelfs de eerste landelijk zomerse dag van het jaar (25 graden of meer in De Bilt). 

Genieten op het strand op Hemelvaartsdag van vorig jaar. Ook dit jaar de plek om van de zon te genieten.

Het kan ook veel anders. Nog niet zo lang geleden, in 2014, werd het slechts een graad of 12 op 29 mei. Het was niet de koudste Hemelvaart ooit, maar wel de koudste 29 mei sinds het begin van de metingen in 1901.

Voor de warmste Hemelvaart moeten we iets verder terug in de tijd, naar het jaar 1954. Toen werd het 29,2 graden in De Bilt, bijna tropisch dus! Zo warm gaat het dit jaar niet worden, maar we hebben ook dit jaar niets te klagen.

Aanstaande donderdag vroeg uit bed voor het traditionele dauwtrappen.

En dit jaar?

Hemelvaartsdag begint zonnig en fris met 11 graden. In de loop van de dag verschijnen er landinwaarts wel enkele stapelwolken die overigens in de avond ook weer verdwijnen. Het blijft droog met ’s middags op veel plaatsen 20 tot 24 graden. Alleen vlak bij zee is het ietsje minder warm, maar blijft het wel de gehele dag zonovergoten.

Maar dan hebben we het mooiste weer nog niet eens gehad! Vanaf vrijdag draait de wind naar oostelijke richtingen, waardoor droge en warmere lucht wordt aangevoerd. Tot en met zondag schijnt de zon dan ook onafgebroken. Met een aflandige wind wordt het op de stranden zomers warm, rond 25 graden. Landinwaarts kan het kwik zelfs stijgen naar tropische waarden rond 30 graden.

Voor het uitgebreide weerbericht kunt u hier terecht.


22-05-2017 om 10:00 door Daan Koop

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...