Actueel

Ook vannacht kans op lokale gladheid

De temperaturen zijn vanmiddag, met uitzondering van het noordoosten, overal flink opgelopen! Bij waardes van +7 of zelfs +8 graden aan de kust is de aanwezige sneeuw dan ook snel verdwenen. Toch is er ook vannacht weer kans op (lokale) gladheid! Hoe zit dat?

Noordoosten uitzondering

Laten we eerst beginnen met de plek waar het sowieso ook vanmiddag nog steeds glad kon zijn: het uiterste noordoosten van Nederland. De temperatuur is daar vandaag nauwelijks boven het vriespunt uitgekomen en het is daar dus ook nog gewoon wit.

6uur&Editie&Laat_02_weerfoto2 (16).jpg

Figuur 1: Zo zag het er nog een groot deel van de dag uit in het noordoosten vandaag! Er viel zelfs nog wat sneeuw bovenop de hoeveelheid die gisteren gevallen is.

Dat kwam doordat de wind daar de hele dag, als enige plek van Nederland, uit het koude zuiden is blijven waaien. Dat klinkt tegenstrijdig, maar in deze specifieke situatie zat er ten zuiden van Nederland een gebied met koude lucht. In de rest van het land is de wind van de nog relatief warme zee gaan waaien met hogere temperaturen tot gevolg.

Combi.jpg

Figuur 2: Enorme verschillen vandaag in Nederland! Met ruim 7 graden is de sneeuw snel verdwenen, maar het uiterste noordoosten hield knap stand tegen de dooiaanval.

In het noordoosten kan het dus nog steeds glad zijn door sneeuwresten, ook vannacht. Maar hoe zit dat dan in de rest van het land?

Een stuk warmer, maar toch kans op gladheid?

Jazeker! Ondanks dat de temperaturen vandaag overdag flink opliepen, gaan ze vannacht weer net zo hard onderuit. In het noordwesten liggen namelijk opklaringen klaar en de wind gaat weer wat liggen. Dat zijn ideale condities om het flink af te laten koelen.

work_nl_vannacht.jpg

Figuur 3: De temperatuur komt vooral in het oosten en noorden heel dicht bij het vriespunt! Aan de grond kan het zeker gaan vriezen...

Wolken vormen normaal gesproken een soort deken over de atmosfeer, waardoor het een stuk warmer blijft. Wind zorgt er vervolgens voor dat er warmere lucht op grotere hoogte kan doormengen, waardoor de afkoeling wordt geremd. Meer over het principe van “stralingsnachten” lees je in deze blog!

Nachtelijke afkoeling - WEER_3.jpg

Figuur 4: Opklaringen zijn gunstig voor het snel laten afkoelen van de atmosfeer! Wolken daarentegen werken als een soort deken...

Bevriezing van natte weggedeelten

De buien die vanmiddag nog over het land trekken, zorgen daarbij voor een extra risico. De wegen zijn namelijk nog nat, dus als het even gaat vriezen kan dat tot gevaarlijke situaties leiden! De verwachting is dat het slechts lokaal aan de grond gaat vriezen, maar het is toch even oppassen geblazen. Zeker omdat je het niet zou verwachten, nu de sneeuw allemaal gesmolten is!

202101171550__500x465_True_False_True_0_0_0_0_c.png

Figuur 5: Om 16.50 trokken er nog buien over Nederland. Dat betekent dat veel wegen nog nat zullen zijn!

Vooral op bruggen en viaducten

Vooral op bruggen en viaducten moet er even op de weg gelet worden. Deze bevriezen namelijk sneller dan normale wegen! Dit komt doordat er in de bodem nog warmte zit van afgelopen zomer/herfst en we nog niet echt een koude periode gehad hebben. Over dit principe schreven we al eens in deze blog.

Vannacht voorlopig voor het laatst

Na vannacht kun je weer met een gerust hard door bochten scheuren, want de temperatuur gaat aankomende week flink omhoog! Dat begint dinsdag al met zo’n +10 graden overdag, woensdag zou het zelfs lokaal +12 graden kunnen worden… ’s Nachts blijft het dan zo’n +8 graden, dus van gladheid zal dan absoluut geen sprake meer zijn. Gemiddeld is het nu zo’n 6 dagen overdag, daar gaan we dus zelfs ’s nachts overheen… Lees hier de uitgebreide weersverwachting voor de komende dagen.

work_meerdaagse.jpg

Figuur 6: Het wordt flink warmer deze week! Van gladheid is dus voorlopig geen sprake... Wel van herfstachtig weer met soms veel regen en wind!


17-01-2021 om 17:30 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...