Actueel

Giro 555: Help slachtoffers aardbeving

Turkije en Syrië zijn ruim een week geleden getroffen door de grootste Europese natuurramp in de recente moderne geschiedenis. Twee aardbevingen met een kracht van 7,8 en 7,7 zorgden kort na elkaar voor een enorme ravage in een gebied twee keer zo groot als Nederland met duizenden doden tot gevolg. Je kunt de slachtoffers helpen door te doneren aan giro 555.

De aardbeving

Middenin de nacht om 4:17 plaatselijke tijd op 6 februari trilde de aarde in grote delen van Turkije en Syrië. Middenin de nacht storten huizen en appartementengebouwen als kaartenhuizen in elkaar. De aardbeving had een magnitude van 7,8 en had ongeveer 32 petajoules aan energie in zich. Als deze energie zou kunnen worden gebruikt had een stad als New York genoeg energie voor meer dan 4 dagen! Het epicentrum bevond zich 34 km ten westen van de stad Gaziantep, dicht bij de grens met Syrië. Een paar uur later volgde een tweede aardbeving, die nauwelijks onder deed van de eerste. Het epicentrum van deze enorme schok bevond zich 11 kilometer ten zuid-zuidoosten van de Turkse stad Elbistan. In de dagen er na volgden nog eens meer dan 200 aardbevingen met een kracht van meer dan 4. Bij elke aardbeving hebben overlevenden weer de angst dat gebouwen die nog overeind staan in zouden kunnen storten. 

673537-11752131-Untitled 2023-2-6.jpg

De aardbeving was in heel Turkije te voelen. Zelfs in Nederland registreerde apparatuur van het KNMI trillingen van de aardbeving in de bodem. (Bron: RTLNieuws)

Hoe ontstonden de aardbevingen?
In principe leven we op een afgekoelde korst drijvend op een vloeibare, hete binnenkant van de aarde. Europa en Afrika hebben ooit tegen Noord- en Zuid-Amerika aangezeten (kijk maar naar de kustlijnen). De aardplaten komen in beweging door bewegende magma-stromingen onder de aardkorst. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met wat ook in de atmosfeer gebeurt. Warmte stijgt op en daalt weer als de lucht afkoelt. Zo kunnen platen uit elkaar drijven of tegen elkaar aanschuiven. Waar platen samenkomen (breuklijnen) ontstaan aardbevingen, maar ook vulkanen. In Turkije liggen meerdere van deze breuklijnen en dat maakt het land extreem gevoelig voor aardbevingen! Turkije ligt grotendeels op de Anatolische plaat, ingeklemd tussen drie grotere aardplaten. Vanuit het zuiden drukken de Arabische en Afrikaanse plaat tegen de Anatolische plaat aan. De Anatolische plaat kan geen kant op en wordt tegen Euraziatische plaat gedrukt. Door de druk verschuift de Anatolische plaat soms, wat een aardbeving oplevert.

Kaart Turkije PLATEN nieuw.jpgBelangrijkste aardplaten in Turkije en Syrië.

Overlevenden en hulp

Inmiddels zijn al tienduizenden mensen dood onder het puin vandaan gehaald. De kans dat 1,5 week na de ramp nog meer overlevenden onder het puin vandaan worden gehaald is inmiddels minimaal. De focus verschuift momenteel meer en meer naar de overlevenden die familie en vrienden zijn verloren en een tekort hebben aan voedsel, medicijnen en schoon drinkwater. Velen hebben vaak ook geen dak meer boven hun hoofd, of kunnen hun zwaar beschadigde huizen niet meer in vanwege instortingsgevaar. Mensen slapen op straat of in auto's en wachten op hulp in de koude Turkse en Syrische winter. De komende dagen blijft het koud. In de zwaar getroffen stad Gaziantep is het overdag een graad of 8, maar in de nachten vriest het met -5 graden matig. Om nog maar te zwijgen over de bergdorpen waar het zowel overdag als 's nachts kouder kan zijn dan -10! Zonder beschutting en andere hulp kan het winterweer voor nog meer slachtoffers zorgen. Help de overlevenden van de ramp en geef aan giro 555.

Komende nacht vriest het in grote delen van Turkije. In de bergen ten noorden van Gaziantep daalt het kwik onder de -10 graden!

Komende nacht vriest het in grote delen van Turkije. In de bergen ten noorden van Gaziantep daalt het kwik onder de -10 graden! (Bron: WXCharts)


15-02-2023 om 10:00 door Maurice Middendorp


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...