Actueel

Met een eitje je weerstand op peil

In samenwerking met Ovoned

Nu het kwik regelmatig onder nul zakt, is het een goed idee om wat beter op je weerstand te letten. Gezond eten is dan belangrijk en daar past een eitje zeker bij. Eieren zitten bomvol hoogwaardige voedingsstoffen zoals vitamine A, dat helpt om je weerstand op peil te houden. Verder zit er veel vitamineB12 in - belangrijk voor vegetariërs - en vitamineB2, vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Elke winterdag een eitje eten is, binnen een gevarieerd dieet, geen overbodige luxe.

Meteorologen Maurice Middendorp en Nicolien Kroon weten alles van het weer en vertellen over hun favoriete manier om een eitje te tikken.

Nicolien Kroon, meteoroloog bij Buienradar:

Echt kookworkshops volgen, zoals mijn collega Dennis Wilt, doe ik niet, ik haal m'n inspiratie meer uit kookboeken en van internet. Hoewel ik wel trouwens een keer een cursus taarten decoreren heb gevolgd. Mijn populairste baksel is een worteltjestaart. Daar krijg ik echt verzoekjes voor, ook van collega's. Ik trakteer die ook altijd op mijn verjaardag. Koken voor vrienden en familie vind ik sowieso het allerleukst. Veel van hen wonen niet in de buurt, maar een paar keer per jaar komt iedereen dan bij mij en maak ik een enorm buffet. Een overdaad aan lekker eten, dat is mijn idee van een gezellige avond. Een eitje eet ik graag bij de lunch, in het weekend. Ik heb een goede manier gevonden om het perfecte eitje te koken: ik doe ze er al in als het water nog koud is. Als het water eenmaal kookt, moeten ze er nog precies vier en een halve minuut in en dan is het eiwit mooi gaar en het eigeel nog heel zacht. Heerlijk! Maar mijn favoriete eiergerecht is tiramisu, ook al zo'n mooi gerecht voor bij een feestbuffet.

Tiramisu voor ongeveer 8 personen (met lekkere trek)

500 gram Mascarpone kaas 6 eieren (eiwit gescheiden van dooiers)

100 gram suiker

350 gram lange vingers (ongeveer 3 pakken)

2 koppen koffie

2 flinke scheuten Amaretto likeur

Cacao poeder

Bereiding

Mixer en grote rechthoekige schaal, bijvoorbeeld een ovenschaal. Zet twee koppen koffie en giet in iedere kop een flinke scheut Amaretto of Stroh rum.

Mix de eidooiers met de suiker tot een dikke gladde crèmige massa tot de suiker is opgelost. Meng daarna de mascarpone er door. Klop de eiwitten stijf en spatel deze beetje bij beetje voorzichtig door het mascarponemengsel. Bedek een de schaal met de helft van de lange vingers en giet daar voorzichtig één van de twee koppen koffie met likeur overheen. Bedek vervolgens de lange vingers met de helft van het mascarpone/eimengsel. Herhaal dit allemaal nog een keer en eindig met het uitstrooien van lekker wat cacao totdat je de crème niet meer ziet. Laat de tiramisu opstijven in de koelkast en probeer hem pas de dag erna te eten (is het lekkerst).

Yummy!

Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar:

"Ooit studeerde ik vier maanden in Portugal. In Lissabon om precies te zijn. In die tijd heb ik geen regenbui gezien en daar werd ik dus echt een beetje droevig van. Ik vind de seizoenen heerlijk! Ook deze dus, lekker buiten hardlopen in een flinke herfststorm, en dan thuis lekker een warme kop thee en een stuk speculaas.

Sinds ik klaar ben met studeren, probeer ik trouwens wel vaak gezond te eten. Dat doe ik met name door echt te koken, dus niet 'gewoon makkelijk' uit een pakje. Van gekookte eieren ben ik niet zo'n fan, maar er zijn natuurlijk veel meer manieren om een eitje te eten. Ik hou heel erg van Italiaans. Tiramisu is m'n lievelingstoetje; ik bestel het altijd als ik uit eten ben en het op de kaart staat. En ik hoop nu natuurlijk dat Nicolien het binnenkort een keertje meeneemt naar het werk. Maar zelf kies ik als favoriete gerecht pasta carbonara: stevig, simpel en smaakvol."

Pasta carbonara, voor vier personen

300 gram spaghetti

2 sjalotten, fijngesneden

2 tenen knoflook

4 eierdooiers, geklopt 250 gram pancetta,

fijngesneden 75 gram parmezaan, geraspt

75 gram pecorino, geraspt

een paar eetlepels bladpeterselie, fijngesneden

4 eetlepels olijfolie peper en zout naar smaak

Kook de pasta volgens de verpakking. Klop in een schaaltje de eierdooiers met de geraspte kazen. Bak de ui en de knoflook even kort op een zacht vuurtje in de helft van de olijfolie en voeg de stukjes pancetta toe. Als het goed is, ruikt je keuken nu heel erg lekker. Giet de pasta af en vermeng het met de pancetta en de ui, samen met de rest van de olijfolie. Even doorroeren en dan het kaas-eiermengsel erbij. Als laatste op smaak brengen met zout en peper en garneren met de bladpeterselie.

De foto van Nicolien is gemaakt door Miranda Koevoets van Lightcatch


15-12-2016 om 09:00 door Max Verhagen


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...