Actueel

Lyriden te zien

Gijs de Reijke, Aekingerzand

Komende nacht is het helder weer. Dat betekent dat we niet alleen de planeet Venus goed zien. Nee, er verschenen ook vallende sterren aan de hemel. Deze noemen we de Lyriden.

De meteorenregen

Ieder jaar kruizen de banen van onze Aarde en de Lyriden weer. De lyriden zijn (kleine) stukjes die achtergebleven zijn van de komeet die ook wel bekend staat als “Thatcher”. De komeet heeft ook een baan om de zon, maar doet hier 415 jaar over. De laatste keer dat het in het binnenste deel van ons zonnestelsel kwam, was in 1861. De verwachting is dat Thatcher dit ook pas weer in 2276 doet.

De meteorenregen staat er om bekend lastig te voorspellen zijn. Wanneer het gebeurt staat wel vast; namelijk in de tweede helft van april. De piek was afgelopen zondag op maandagnacht, maar ook aankomende nacht zijn ze goed te zien en wel rond 4 uur. De maan stoort niet deze nacht en ook de zon gooit dan nog geen roet in het eten. Tijdens de piek waren er tussen de 12 tot 15 meteoren per uur te zien. Komende nacht licht het getal rond de 10 vallende sterren per uur. Het onvoorspelbare daarentegen, is dat sommige jaren wel eens pieken hebben van rond de 100 per uur! De laatste keer dat we zo’n hoge piek hadden, werd in 1982 geobserveerd door Amerikaanse astronomen.

iss030e260480~orig.jpgVuurbollen te zien vanuit de ISS

Geschiedenis

De Lyriden zijn elk jaar weer te zien. Dan moet het natuurlijk niet bewolkt zijn. Oude Chinese volkeren hebben tot wel 2700 jaar geleden over de meteorenregen geschreven. In 687 v.C. werd het beschreven als meteoren die vallen als regen. Ook de komende jaren blijven de meteoren terugkomen. Het is dus geen uniek fenomeen, maar zeker wel speciaal om te zien. 

Vallende sterren

Als zo’n stuk steen opbrandt in onze atmosfeer, zou je eerder verwachten dat het een oplichtend bolletje is. Als je goed kijkt, zie je vaak juist een streep van licht. Dit komt doordat een geïoniseerd gas achterblijft en die voor een hele korte tijd licht geeft. Ongeveer een kwart van de Lyriden laten zo’n lichtspoor achter. Soms zijn het meer lichtflitsen en -bollen die de hemel oplichten, anders dan de kenmerkende staarten dus. 

561253ac-749a-4139-a41e-b0aeb8b51f3a.jpg
De verdeling van waar wat gebeurt in onze atmosfeer. Meteoren branden vaak in de Mesosfeer, maar kunnen soms verder in onze atmosfeer komen.

De komende nachten is het dus ideaal weer om niet alleen Venus, maar ook zeker de Lyriden te zien. Venus kunt u zien in het westen op zo'n 28 graden boven de horizon. De meeste vallende sterren zijn te zien als je richting het zuidoosten op ongeveer 65 graden boven de horizon kijkt.

n.pngVanavond is het goed spotweer, al is het wel erg koud.


25-04-2023 om 09:00 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...