Actueel

Landelijke hittegolf een feit

Landelijke hittegolf officieel

Voor het gevoel van veel mensen is er weken lang sprake van een hittegolf, maar pas vandaag is er sprake van een landelijke hittegolf. Dat betekent dat het in De Bilt minimaal 5 dagen op rij >25 graden is geworden, waarvan er 3 boven de 30 graden zijn uitgekomen. Al sinds 15 juli ligt de maximumtemperatuur in De Bilt boven de 25 graden en vandaag is daar de derde tropische dag bijgekomen. Om 11:30 bereikte de temperatuur in De Bilt de tropische 30 graden! Daarmee duurt deze hittegolf nu al 12 dagen!

Deze hittegolf kan weleens een hele lange worden. Zolang de maximumtemperatuur boven de 25 graden blijft duurt de hittegolf voort. De langste landelijke hittegolf ooit duurde 18 dagen, van 29 juli 1975 t/m 15 augustus 1975. Om dit te evenaren zijn er nog 6 dagen nodig, dus als de maximumtemperatuur in De Bilt t/m 1 augustus boven de 25 graden uitkomt is het zover. Nog een dag extra betekent uiteraard een nieuw record! De kans is aanwezig dat dit gebeurt is vrij groot, maar er zijn nog een paar kritische dagen. Zaterdag is de eerste kritische dag. Er komt namelijk een koufront over met buien die de temperatuur een stuk lager houdt. De kans dat het 25 graden wordt, is wel groot, maar een zekerheid is het nog niet.

Regionale hittegolf

Vandaag is de landelijke hittegolf een feit, maar in bepaalde regio’s is er al een aantal dagen sprake van een regionale hittegolf. Twenthe was op 21 juli de eerste plek waar de regionale hittegolf een feit was en deze begon op 12 juli! De langste regionale hittegolf duurde ooit 22 dagen en staat op naam van Arcen. Van 10 juli 1994 t/m 31 juli 1994 werd het iedere dag warmer dan 25 graden met dus minimaal drie tropische dagen. Om dit record te verbreken moet de maximumtemperatuur t/m 3 augustus boven de 25 graden uitkomen.

Hitte

De hitte komt vandaag en morgen tot een hoogtepunt. De temperatuur stijgt vandaag verder door naar 34 tot lokaal 37 graden! En ook vrijdag belooft heel warm te worden, lokaal kan zelfs de 38 graden worden aangetikt! Het all-time hitterecord staat op 38,6 graden en dateert van 23 augustus 1944 in Warnsveld. De kans dat we dit gaan halen is niet heel groot.

En nu we het toch over records hebben, ook De Bilt zou een hoogste temperatuur ooit kunnen krijgen. Op 19 juli 2006 bereikte de temperatuur in De Bilt 35,7 graden en de kans dat we daar vandaag of morgen aan gaan komen is vrij groot!

Buien?

Het wordt bloedheet, maar later vandaag ontstaan er mogelijk ook een paar onweersbuien die lokaal weer veel regenwater kunnen achterlaten. Gisteren viel er in de ochtend heel veel regen in het zuidwesten (Woensdrecht), terwijl het oosten gisterenavond nog even werd getrakteerd op een flinke bak met water (Twente). Houd later vandaag goed onze Buienradar in de gaten!

Foto voorpagina: Jessie van Neer uit Beesel


26-07-2018 om 11:45 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...