Met nog twee dagen te gaan is het al vrij duidelijk dat het meer een herfstachtige jaarwisseling gaat worden dan een winterse. Er staat namelijk flink wat wind, het wordt zacht en de kans op neerslag is vrij groot. De vergelijking met vorig jaar is terecht, maar toch zijn er wat verschillen in detail.
Situatie
We hebben al tijden te maken met een westcirculatie waarin de ene na de ander depressie met bijhorende storingen langs trekken. Momenteel zorgt het restant van storm Gerrit voor al de perikelen van vandaag. Komend weekend echter trekt een ander actief lagedrukgebied Ierland binnen. Indien er in Ierland of het Verenigd Koninkrijk code oranje voor afgekondigd wordt, dan wordt de volgende Nederlandse naam van stal gehaald, namelijk Henk. In ieder geval gaat dit lagedrukgebied weer voor veel wind en neerslag zorgen en wij krijgen er op en rondom de jaarwisseling ook mee te maken.
Dankzij een lagedrukgebied staat er veel wind en trekken buien over het land tijdens de jaarwisseling.
Vorig jaar was het recordwarm tijdens de jaarwisseling. Dit jaar is het ook zacht, maar bij verre niet zo zacht. Het kwik bleef vorig jaar steken op ruim 15 graden in De Bilt. Rond middennacht dit jaar is het gemiddeld een graad of 7, in combinatie met de wind voelt het als 4 graden aan. Het gaat namelijk best stevig waaien. Vorig jaar gingen de vreugdevuren van Scheveningen en Duindorp een dag eerder in de fik, vanwege veel wind op oudjaarsdag. Nu lijkt het mogelijk weer op datzelfde scenario uit te draaien. Zondagavond trekt de wind flink aan en gaat het zeker langs de kust hard waaien. De wind komt dan ook wat meer vanaf zee en dat is ook nadelig. Denk maar aan de vonkenregen in 2018/2019.
Het wordt hopen voor organisatoren en toeschouwers van de vuurwerkshows dat het niet te hard gaat waaien.
De wind zou ook weleens roet in het eten kunnen gooien van verschillende vuurwerkshows. Bij een windsnelheid van 9m/s kunnen deze niet doorgaan. 9 m/s houdt een dikke windkracht 5 in en in een groot deel van het land is die windkracht zeker niet uitgesloten. Hoe verder naar de westkust, hoe harder het waait zondagavond. Momenteel valt nog niet te zeggen of het kwartje de goede kant op valt.
Foto: Simone Genna Wiersma, Hellevoetsluis
Neerslag
Helemaal droog lijkt de jaarwisseling ook niet te gaan verlopen. De meeste neerslag valt op Oudejaarsdag voor de avond, maar ook richting en rond middennacht is er kans op buien. Lokaal kan 5 tot 10mm vallen. Limburg maakt vooralsnog de grootste kans op een droge overgang naar het volgende jaar. Waarin overigens de lange herfst van 2023, waarin we voor het gevoel nog steeds in zitten, zich gewoon voortzet met wisselvallig en onstuimig weer.