Actueel

Knallend onweer boven Duitsland

Delen van Duitsland kregen op vrijdag flink te maken met stevig noodweer. Een onweersgebied ontstond ten westen van Tsjechië en veroorzaakte veel schade in onder andere de deelstaat Thüringen. Zo werden er hagelstenen gemeten van een paar centienmeters dik. Ook het openbaar vervoer had flink last van het noodweer; een trein ontspoorde door een modderstroom. Daarnaast werden enkele vluchten geannuleerd door de onweersbuien. Zo leek het een beetje op Amerikaanse onweerstoestanden!

Veel onweer

Het onweersgebied ontstond in de loop van vrijdagmiddag. Het ging ook gepaard met veel onweer, te zien op het plaatje hieronder. Naast het onweer viel er ook veel regen, want op sommige plaatsen viel meer dan 40 mm in korte tijd. 

De onweersbuien van vrijdag gingen gepaard met veel onweer

Ook op de radar waren de onweersbuien goed zichtbaar als rode vlekken.

Tropische ingrediënten

Het onweer werd geholpen door grote temperatuurverschillen in het warme Oost-Duitsland en het koele West-Duitsland. Zo werd in het oosten van Duitsland zelfs lokaal nog 30 graden. Het was dezelfde lucht die zorgde voor de tropische temperaturen in het zuidoosten van Nederland op woensdag. Aan de andere kant, in het westen, waren de temperaturen niet veel hoger dan 14 graden. Een verschil van 16 graden dus! Op de scheidingslijn tussen de bijna tropische lucht en de koele lucht ontstonden de pittige onweersbuien.

De grote temperatuursverschillen tussen het westen en oosten van Duitsland waren belangrijk voor de onweersbuien

Afkoeling

Na de onweersbuien is op zaterdag de rust in Duitsland weer teruggekeerd. Met temperaturen van 15 tot 20 graden is het weer normaal lenteweer, en zijn de Amerikaanse toestanden voorbij. De warmere lucht is al opgeschoven naar Polen, daar is nog wel kans op een paar onweersbuien met hagel en onweer.

Na een tropische vrijdag in het oosten van Duitsland is de 'rust' teruggekeerd

Onweer in Nederland

In Nederland is het weer op zaterdag lang neit zo spectaculair als in Duitsland op vrijdag, maar toch is er al wat onweer geregistreerd. De komende dagen wordt het rustiger. En er komt weer warme lucht richting Nederland. Lees de details in het weerbericht!

Tornadoseizoen in de VS

Niet alleen in Duitsland, maar ook in de VS is extreem noodweer mogelijk. In de VS is het tornadoseizoen dan ook al een tijdje onderweg. Stormchasers proberen daar naar het extreme weer toe te rijden en tornado's vast te leggen. Hoe dat in zijn werk gaat zie je hier!


20-05-2017 om 12:45 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...