De afgelopen weken hebben we te maken met aanhoudende droogte in Nederland, en ook de weersverwachtingen laten voorlopig geen significante neerslag zien. In deze omstandigheden is het belangrijker dan ooit om je tuin – én je huis – aan te passen aan het veranderende klimaat. Gelukkig zijn er veel praktische oplossingen die niet alleen helpen om je tuin te beschermen tegen droogte, maar ook bijdragen aan een groenere en leefbaardere omgeving.
1. Vang water op en gebruik het slim
Regen is schaars deze weken, maar dat betekent niet dat je niet kunt voorbereiden op de volgende bui. Een regenton is een eenvoudige en betaalbare manier om regenwater op te vangen. Dit water is ideaal voor je planten, omdat het weinig kalk bevat. Je kunt zelfs creatiever zijn door bijvoorbeeld het condenswater uit je droger op te vangen en te gebruiken in de tuin.
2. Sproei met verstand
Water geven is essentieel, maar wanneer en hoe je dat doet maakt een wereld van verschil:
- Sproei ’s avonds: overdag verdampt het water snel en kunnen zonnestralen via waterdruppels brandplekken veroorzaken op bladeren.
- Richt op de basis: geef water dicht bij de grond, direct bij de wortels.
- Niet elke dag sproeien: hierdoor worden planten ‘lui’. Geef liever minder vaak, maar wel royaal. Zo worden de wortels gestimuleerd om dieper te groeien, wat ze sterker maakt tegen droogte.
- En onthoud: gras overleeft meer dan je denkt – het hoeft niet altijd groener dan dat van de buren.
Sproei met beleid. Foto: Michelle Tuip, Heemskerk
3. Zorg voor beschutting
Wind versnelt verdamping. Door strategisch gebruik van een (groene) schutting of hoge beplanting breek je de wind en creëer je natuurlijke schaduw. Dat helpt om vocht langer vast te houden in de bodem.
4. Beperk bestrating, geef ruimte aan groen
Een goede balans tussen groen en steen is essentieel. Streef naar minimaal 70% beplanting en maximaal 30% bestrating:
- Gebruik bodembedekkers: deze houden vocht vast, voorkomen uitdroging en bevorderen het bodemleven.
- Dek aarde af met organisch materiaal, zoals boomschors of fijngemalen tuinafval.
- Kies voor waterdoorlatende bestrating zoals grind, kiezels of schelpen. Die laten regenwater beter in de grond zakken dan traditionele tegels, wat helpt om uitdroging én wateroverlast te voorkomen.
5. Overweeg een groen dak
Heb je weinig tuin of wil je méér doen? Dan is een groen dak met Sedum een uitstekende optie. Deze vetplanten nemen ’s nachts CO₂ op en zijn bestand tegen droogte. Voordelen van zo’n dak:
- Buffert regenwater;
- Zuivert de lucht;
- Werkt isolerend (koel in zomer, warm in winter);
- Verhoogt het rendement van zonnepanelen;
- Stimuleert biodiversiteit;
- Vermindert stress door een groenere leefomgeving;
Is een groen dak te duur? Dan kun je ook beginnen met het vergroenen van je balkon of je woning met kamerplanten.
6. Waarom groen belangrijk is
Een groene tuin is meer dan mooi: het is een mini-ecosysteem. Planten, bloemen en struiken trekken insecten aan die helpen bij de bestuiving. Egels, vogels en nuttige insecten bestrijden plagen. Hoe meer leven, hoe gezonder je tuin – en hoe beter bestand tegen extremen.
7. Een groene tuin is klimaatbestendig
Klimaatverandering brengt extremere weersomstandigheden met zich mee: droogte, hittegolven én hevige stortbuien. Groene tuinen bieden hiervoor een natuurlijke oplossing:
- Verkoeling tijdens hitte: planten en bomen bieden schaduw en houden je leefomgeving koeler.
- Wateropvang bij regen: beplante bodems laten water infiltreren in plaats van het af te voeren naar het riool.
- Vochtvasthoudend vermogen: een groene bodem houdt tijdens droge periodes langer vocht vast.
Conclusie
Een groene, slimme tuin is geen luxe, maar noodzaak in tijden van droogte en klimaatverandering. Met simpele aanpassingen maak je jouw tuin veerkrachtiger én draag je bij aan een gezondere leefomgeving. Alle beetjes helpen – en elke plant telt.
🌿 Tip: Begin klein. Zet vandaag nog een regenton neer, plant bodembedekkers of vervang een paar tegels door groen. Je tuin (en de natuur) zullen je dankbaar zijn.