Actueel

Kletsnatte vrijdag, weersverbetering op komst

Foto: Jessie van Neer

De lente is nog maar anderhalve week van start gegaan maar echt lekker aangenaam warm en vrij zonnig lenteweer is het nog niet. Toch is al die regen van de afgelopen maanden goed geweest zodat het grondwaterpeil op niveau is en het aankomende groeiseizoen niet droog start. Toch snakken we naar dat heerlijke lenteweer. We moeten echter nog even door een zure appel heen bijten want er staat ons de komende dagen en vooral morgen nog veel regen te wachten. In de loop van het weekend knapt het weer op en gaat de zon schijnen maar de temperatuur gaat weer omlaag en dat kan nadelig zijn voor de voorjaarsbloeiers.

Maart roert zijn staart

Deze maand maart gaat als kletsnat de boeken in. Gemiddeld valt er landelijk gezien zo’n 58 mm maar daar zitten we al ruimschoots boven met uitschieters van 130 mm of meer en er komt nog meer bij. Op sommige plaatsen in het zuiden kan morgen wel zo’n 30 mm vallen. Het wordt dus een natte slotdag van maart. Dit alles wordt veroorzaakt door een actieve depressie die via het zuidoosten van Engeland koers zet richting Nederland.

front_morgen.png

Een actief lagedrukgebied zorgt morgen voor veel wind en regen.

Niet alleen veroorzaakt de depressie veel regen maar ook nog eens veel wind. Aan het eind van de dag kan er langs de Zeeuwse kust een stormachtige wind opsteken met kans op zware windstoten. Ook de Franse en Belgische westkust krijgen de volle laag.cumulativeprecipitation_04800.png

Volgens het weermodel Harmonie kan er zeker in het zuidwesten veel regen vallen

April doet wat ie wil

Op 1 april en dat is geen grap is het nog altijd bewolkt en regenachtig. De depressie trekt langzaam in zuidelijke richting weg en op de Noordzee vormt zich zondag een hogedrukgebied. Hoera, de zon keert terug en het blijft droog. Lenteachtige temperaturen hoeven we nog niet te verwachten. De wind waait uit de koude noordoosthoek en dus wordt het overdag niet warmer dan 10 graden maar uit de wind in de zon zal het goed uit te houden zijn.

Waar we wel rekening mee moeten houden zijn de koude nachten want in de nacht en vroege ochtend is kans op nachtvorst. Halverwege de volgende week kunnen er een paar buien vallen maar het lijkt erop dat het Paasweer, eigenlijk al vanaf Goede Vrijdag vanwege hogedrukinvloed droog gaat verlopen met geregeld zonneschijn. De temperatuur lijkt dan uit te komen tussen 11 en 14 graden wat nog vrij normaal is voor begin april.

 meerdaagse.png

Lentebloeiers

Met het zachte weer van afgelopen dagen zijn de eerste berken beginnen te bloeien en dus namen de hooikoortsklachten toe. Morgen zal de lucht schoongespoeld worden. Een ander issue is de nachtvorst. Op veel plaatsen staan de Magnolia’s prachtig in bloei maar die zijn zeer vorstgevoelig en vooral in de nacht van zondag op maandag kan het op veel plaatsen licht vriezen. Ook de kersenbloesem ziet er momenteel fraai uit. Nu maar hopen dat de vorst niet al teveel schade aanricht en we nog even van de bloesems kunnen genieten.

bloesemjannekemiddendorp.jpegKersenbloesem (foto: Janneke Middendorp)


30-03-2023 om 13:15 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...