De afgelopen dagen waren smullen voor stormchasers in Europa: grote hagel, Amerikaans uitziende supercells, veel bliksem en zelfs een tornado om de hoek! De mannen van het Nederlandse stormchaseteam Onlineweather hebben dan ook lange dagen achter de rug, maar het was het dubbel en dwars waard! Een kleine indruk van hun avonturen, inclusief beeldmateriaal.
Wat een uitzonderlijke dagen hebben we als stormchaseteam gehad! Bijna elke dag afgelopen week was er ergens in Nederland, onze buurlanden of elders in Europa wel een dikke onweerskans te vinden. Het deed bijna Amerikaans aan! Er zijn dan ook heel wat kilometers gereden, maar daar hebben we ook zeer spectaculaire beelden voor terug gekregen. Geniet mee van een kort overzicht van onze avonturen de afgelopen dagen!
Ronde 1: donderdag 17 juni 2021 (Noord-Frankrijk & België)
De start van een week lang onweerskansen in Europa begon op donderdag 18 juni! In de avond zouden felle onweersbuien vanuit Noord-Frankrijk richting België trekken, om vervolgens wellicht door te trekken richting Nederland. Het verliep allemaal een beetje anders, de buien in Frankrijk lieten lang op zich wachten… Toen er rond 22.00 nog steeds geen activiteit te zien was, zijn we terug naar België gereden, aangezien er toentertijd nog een avondklok gold in Frankrijk vanaf 23.00.
Eenmaal in België aangekomen begonnen de eerste buien zich te ontwikkelen. En hoe! De bliksemactiviteit was ontzettend hoog en toen we eenmaal een goede plek gevonden hadden in de Ardennen, zagen we pas wat voor monster er voor ons hing. Een Amerikaans aandoende supercell, gewoon in België!
Figuur 1,2 & 3: Een Amerikaans uitziende supercell, gewoon boven België! Foto's door Wouter van Bernebeek
Ook op de livestream op de Facebookpagina van Onlineweather was de kracht van deze bui goed te zien. Helaas was het nacht, waardoor de structuren niet goed te zien waren. Gelukkig hebben we er de prachtige foto van Wouter aan over gehouden. Deze bui heeft waarschijnlijk ook grote hagel geproduceerd en wellicht een tornado aan de grond gezet, maar dit hebben we allemaal niet kunnen waarnemen.
Deze buien hebben we tot in de ochtend kunnen volgen tot midden België. Hierna zijn we terug gereden naar huis om bij te slapen, want die dag zelf zou het in Nederland zelf los kunnen gaan!
Ronde 2: vrijdag 18 juni 2021 (Nederland)
Tijd voor de tweede ronde, dezelfde buien die we de dag ervoor in de Ardennen hebben kunnen onderscheppen, zijn nu in Nederland te zien. Dan ook nog eens overdag! De eerste supercell van de dag werd prachtig vastgelegd door Wouter.
Figuur 4,5 & 6: Deze foto's werden gemaakt door Wouter van Bernebeek van de eerste supercell van de dag. Dit is ook de bui geweest die de grote schade in Leersum veroorzaakt heeft die dag!
Later die dag wordt duidelijk dat deze cell een microburst heeft veroorzaakt in Leersum met ontzettend veel schade tot gevolg…
Hierna zijn we naar het noorden gereden en hebben we nog een shelfcloud te pakken gehad in de buurt van Sneek. Deze bracht gifgroene kleuren met zich mee! Zie de beelden hieronder:
Ronde 3: zaterdag 19 juni 2021 (België & West-Duitsland)
Deze dag wordt er opnieuw onweer berekend, vooral vlak over de grens in Duitsland en België. Hier worden beelden gemaakt van een bijzondere blikseminslag: er vielen er maar liefst 3 tegelijk!
Verder ontstonden ook op deze dagen weer een aantal supercells, zoals bij Luik, die Wouter op de plaat kreeg.
Figuur 7: De foto die Wouter van Bernebeek maakte van de supercell bij Luik.
Ronde 4: zondag 20 juni 2021 (Zuid-Duitsland)
Estofex heeft voor deze dag een Level 3 (de hoogste waarschuwing) uitgegeven voor Zuid-Duitsland! Dat is reden om opnieuw in de auto te stappen en ons die kant op te begeven. De eerste locatie is nabij de Bodensee, waar we live gaan op een vermoedelijke supercel. Hierna rijden we, zonder snelwegen, richting het noorden en proberen we deze bui voor te blijven. Dit lukt ternauwernood, waardoor we nog een paar prachtige foto’s kunnen schieten vanuit de auto! Deze bui had bijna een tornado aan de grond gezet…
Figuur 8,9 & 10: Prachtige foto's van alweer de volgende supercell boven Zuid-Duitsland! Plaatjes gemaakt door Philippe Schambergen & Wouter van Bernebeek.
Helaas houdt de chase op als we achter een stel trekkers vast komen te zitten op een doorgaande weg. De bui haalt ons in en we komen er nooit meer voor, maar het heeft prachtige beelden opgeleverd!
Uiteindelijk leveren deze eerste 4 dagen de volgende compilatievideo op! Hier zitten alle bijzondere beelden van deze dagen in verwerkt, dus veel kijkplezier:
Ronde 5: woensdag 23 & donderdag 24 juni (Zuid-Duitsland, Oostenrijk & Tsjechië)
Opnieuw weerkaarten die onze harten sneller doen laten kloppen! Deze keer is het een eindje rijden, maar we hebben er de tijd voor en vertrekken woensdagochtend al vroeg richting Zuid-Duitsland. Hier zitten we al snel achter een nieuwe supercell aan bij Reutlingen! Daar wordt deze foto geschoten.
Figuur 11: Een onheilspellende lucht boven Reutlingen! Foto door Wouter van Bernebeek.
Uiteindelijk worden er in de avond nog wat bliksemfoto’s gemaakt en is het tijd om te gaan slapen in een hotel in de buurt van München. De volgende dag belooft opnieuw heftig te worden, want Estofex geeft opnieuw een Level 3 af!
We rijden richting Tsjechie en besluiten daar binnendoor voor de buien uit te blijven. Dit lukt, totdat we in de kern van een nieuwe supercel terecht komen. Daar komen deze joekels van een hagelstenen uit! De auto heeft er waarschijnlijk een aantal deuken aan over gehouden…
Figuur 12: Deze grote hagelstenen worden er nog geraapt nadat de bui over ons is getrokken! Foto door Wouter van Bernebeek.
Vervolgens valt ons oog op een bui in Oostenrijk. Wat we daar eenmaal aantreffen is niet te beschrijven: de mooiste supercell die we ooit gezien hebben doemt op over de heuvels! Het is een prachtige setting met fluitende vogels, een ondergaande zon en een prachtige supercell! Daar wordt uiteindelijk deze magnifieke plaat geschoten.
Figuur 13: Een wonderschone plaat van de laatste supercell die we te pakken hebben gehad. Wat een bijzondere setting was dit! Foto door Wouter van Bernebeek.
Ook levert dit bijzondere videobeelden op, die allemaal gebundeld zijn in onderstaande video:
Even later horen we dat er een bui verderop een verwoestende tornado aan de grond is gekomen, een uurtje rijden van onze locatie op dat moment… Dan beseffen we ons goed dat onze bui dit ook had kunnen doen en zijn we toch blij daar niet bij te zijn geweest. Het stormchasen is een leuke en soms ook gevaarlijke hobby, maar het leed wat daar te zien is geweest wil absoluut niet meemaken.
Dat was het dan, een verslag van de afgelopen bijzondere dagen! Vond je dit nu leuk om te lezen? Volg ons dan ook via Facebook (waar we regelmatig live gaan), Twitter & Instagram! Zo blijf je op de hoogte van al onze avonturen en het extreme weer in Europa.