Actueel

Het waterbeheer moet anders

's Heerenhoek, Astrid Wiessner Hoog

Het waterbeheer in Nederland moet op de schop. We zijn onvoldoende aangepast aan de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. Dat betekent meer en langere periodes van droogte, maar ook veel nattere periodes en veel meer neerslag in korte tijd. Gek genoeg leidt het waterbeheer zoals het nu in ons land is ingericht tot meer droogte met alle problemen die daarbij horen.  

Beesel, Jessie van Neer.pngBeesel, Jessie van Neer

We hebben op dit moment te maken met toenemende droogte. In De Bilt regende het voor het laatst op 12 mei, dat is al bijna 4 weken geleden. Door de vele zon en de droge noordoostenwind droogt de toplaag van de grond (zo ongeveer de bovenste 10 centimeter) snel uit. Maar ook de grondwaterstand begint al te dalen. En dat terwijl er water genoeg is; volgens het KNMI valt er door klimaatverandering 9 procent meer regen dan 60 jaar geleden. En we komen net uit een van de natste meteorologische lentes ooit. Hoe kan dat toch? Dat komt doordat ons waterbeheer niet is aangepast aan de klimaatverandering. En dat moet wel gaan gebeuren.

Roosendaal, Francien Tax.pngRoosendaal, Francien Tax

Kort gezegd is ons waterbeheer nog steeds gericht op het zo snel mogelijk afvoeren van rivier- en regenwater. Hup, het riool in of via de rivieren zo snel mogelijk naar zee. Daarnaast willen de boeren een lage grondwaterstand, zodat het land goed te bewerken is of het vee geen last heeft van drassige weides. Maar in het nieuwe klimaat is dat snelle afvoeren van water niet goed. We moeten juist water bewaren voor in de droge periodes. Want die komen door klimaatverandering vaker voor en kunnen langer duren.

Beusichem, Nelly van Frankenhuyzen.pngBeusichem, Nelly van Frankenhuyzen

Er wordt al wel het een en ander aan waterberging gedaan. Bij de bouw van nieuwe- en renovatie van oude wijken worden zogeheten wadi's aangelegd. Dat zijn plekken waar regenwater naartoe stroomt en wordt opgevangen. Daar kan het water dan langzaam in de bodem zakken in plaats van via het riool te worden afgevoerd. Ook in bestaande tuinen kun je water bergen. Het water van de regenpijp kan dan naar infiltratiekratten onder de grond worden geleid, zodat het regenwater daar de grond in kan trekken. Er zijn ook systemen waarbij regenwater in een gigantische zak in de kruipruimte wordt opgevangen, zodat je er later de tuin mee kunt sproeien of zelfs het toilet mee kunt doortrekken. Als je dat water ook nog filtert, kun je het zelfs voor de wasmachine of vaatwasser gebruiken.  

Borne, Raymond Hofste.pngEen wadi in een nieuwbouwwijk in Borne, Raymond Hofste (archief)

Maar er moet meer gebeuren. Op veel grotere schaal moet regen- en rivierwater worden opgevangen om later in een periode van droogte te kunnen gebruiken. Er zijn overloopgebieden bij de grote rivieren om in tijden van hoge rivierwaterstanden water te kunnen bergen om overstromingen te voorkomen. Misschien moeten die gebieden, als de waterstand in de rivier weer daalt, juist afgedamd worden. Zo bewaar je water voor een volgende droge periode of om de grondwaterstand aan te vullen. Er is dus werk aan de winkel, om het waterbeheer in ons land bestendig te maken in tijden van klimaatverandering. 

Ravenswaaij, Cynthia van Leusden.pngRavenswaaij, Cynthia van Leusden

En over die droogte: Die zet nog wel even door. De komende tien dagen is er eigenlijk geen zicht op neerslag van betekenis. Het wordt warmer en de wind draait meer naar het oosten. Dat betekent nog meer en snellere verdamping. Mogelijk krijgen we later te maken met enkele (onweers)buien. Maar omdat die kort duren, valt daar in millimeters meestal niet zoveel regen uit. Maar het zijn juist dit soort felle buien waarbij het water snel wordt afgevoerd en dus niet de kans krijgt om de grond in te trekken.  

meerdaagse.png


05-06-2023 om 11:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...