Actueel

Het rommelt in de verwachting

Wim van de Bovenkamp

Vanochtend kwam het, met name in het westen, al tot stevige buien die hier en daar ook voor een mooie lichtshow zorgden. Vanmiddag is er opnieuw kans op stevige buien. Met name in het oosten kunnen dan ook hagel en zware windstoten voorkomen. Morgen hebben we voorlopig de laatste onweerssituatie, en wat voor een. Er kunnen bakken met neerslag vallen en met name in het zuidoosten zit er ook zwaar weer in de verwachting. Hoe zal het precies uitpakken? En wat doet het weer de rest van het weekend? Je leest het in deze blog!

Vanmiddag
Zo rond het middaguur zal Zeeland al met de eerste buien te maken hebben. In de tussentijd kan het vooral in het oosten van het land nog behoorlijk opwarmen. Als de lijn dan richting het oosten beweegt en daar is de benodigde temperatuur van 27 graden bereikt, dan kunnen buien gevoed worden door die hoge temperaturen. Verder richting het oosten lijkt de buienlijn dus mogelijk nog iets meer te intensiveren. Daar zijn dan ook hagel en zware windstoten mogelijk. Het is dus raadzaam om de radar met enige regelmaat te checken. Overigens zal ook het noord(west)en van Nederland met de buien te maken krijgen, vanwege de lagere temperaturen daar zullen de weersfenomenen minder extreem zijn, toch kan ook daar een flinke plens water vallen en zal er genoeg geflits te zien zijn.

Een onweersverwachting maken
Zodra er onweer in de weersverwachting zit hoor je meteorologen al gauw praten over onzekerheden. Ook voor vanmiddag en morgen is het niet anders. Onweersbuien ontstaan uit (clusters van) stapelwolken en zijn daarom vrij lokaal. Excessen als grote hagel of zeer zware valwinden komen vaak voor uit één enkele Cumulonimbus wolk, daarom kan het zo zijn dat jouw dorp of stad vol getroffen wordt terwijl er een kilometer verderop bijna niets aan de hand is. De mate van onstabiliteit in de atmosfeer bepaalt tot in hoeverre de onweersbuien kunnen ontstaan, groeien en samen clusteren. Meteorologen weten ongeveer hoe onstabiel de atmosfeer is, dus van tevoren kunnen we een schatting maken van hoe heftig een bui kan uitpakken. Buien hebben echter ook een ‘trigger’ nodig, iets dat de stapelwolken de lucht in laat schieten. Dit kan bijvoorbeeld de temperatuur zijn, als het aardoppervlak voldoende is opgewarmd kan een stapelwolk gemakkelijk tot een Cumulonimbus uitgroeien. Een kleine storing in de bovenlucht kan ook een oorzaak zijn voor het ontstaan van een of meerdere onweersbuien. Er moet dus rekening gehouden worden met: een onstabiele atmosfeer, een trigger en het feit dat de buien vaak lokaal vallen. Vandaar dat er vaak over enige onzekerheid gesproken wordt.

6164552_source.jpg
Welke stapelwolk groeit uit tot een onweerswolk? Een van de onzekerheden van een verwachting omtrent onweer. Foto: Johan Klos

Vannacht
Voordat we bij de onweerssituatie van morgen komen moeten we natuurlijk eerst de nacht even behandelen. Nadat de buien van vanmiddag weggetrokken zijn klaart het, op een paar wolkensluiers na, op. Er staat weinig wind, ’s nachts is het in grote delen van het land zelfs bijna windstil. Temperaturen dalen in het noorden tot een graad of 7 à 8. In het midden liggen de minima tussen 9 en 11 graden, in het zuidoosten wordt het met 15 graden haast een plaknacht. Het blijft droog maar er kan wel op uitgebreide schaal mist ontstaan. Met name de noordelijke helft van het land kan rekenen op slechte zichten.

vannacht.png
Vannacht vooral in het noorden kans op mist. 

Morgen
Bij het zien van de computerberekeningen voor morgen zal het hart van menig weerliefhebber sneller zijn gaan kloppen. Een klein lagedrukgebied diept flink uit en trekt morgen precies over Nederland. Er zit een behoorlijk actief neerslaggebied gekoppeld aan dit lagedrukgebied en dat gaat regen opleveren, veel regen. De regen valt met wisselende intensiteit, maar af en toe kan het echt even doorplenzen. De minste neerslag lijkt in het noordwesten te vallen, maar ook daar valt 2 tot 5 millimeter. Gelukkig heeft dat gebied vandaag al de nodige neerslag voor de kiezen gehad. In een strook over het midden van het land valt gemiddeld 10 tot 20 millimeter. Het bijzondere aan de situatie is echter dat er aan de zuidoostkant van het lagedrukgebied nog een flinke bel met warme lucht zit. Limburg en delen van Brabant en Gelderland lijken nog net in die warme bel terecht te komen. Daar kunnen de temperaturen nog naar waarden tussen 23 en 25 graden oplopen, in het zuiden van Limburg misschien nog wel iets hoger. Ondertussen is het in de rest van het land met 20 graden wel gebeurd. De onstabiliteit in die warme lucht kan een gebied met meer intense buienactiviteit triggeren. Boven het zuidoosten van Nederland wordt dus meer heftig weer verwacht. Daar kan lokaal 50 millimeter neerslag vallen, het grootste gedeelte daarvan in slechts een paar uur. Bovendien kunnen onweersbuien met name boven Limburg stevig uitpakken met grote hagel en windstoten. Zeker die windstoten zijn een aandachtspunt. Er zijn weermodellen die met zeer zware windstoten van boven de 120 kilometer per uur komen boven een klein gebied rond Venlo. Verderop in Duitsland zijn de snelheden nog gekker met waarden tussen 150 en 200 kilometer per uur. Dit zijn absurde waardes die je eerder bij tornado’s zou bedenken. Het zou echter gaan om extreme valwinden die ontstaan op een goed georganiseerde bui. Of het echt zo’n vaart zal lopen is nog onzeker, daarvoor zouden alle ingrediënten voor zware buien perfect samen moeten komen, maar de potentie voor extreem weer zit er zeker in boven het zuidoosten. Tegen het eind van de middag heeft de neerslag ons land verlaten, alleen boven het noorden kan het dan nog een beetje spetteren.

morgen.png
Morgen regent het flink door, de hoogste neerslagsommen en het meest extreme weer worden in het zuidoosten verwacht. 

Zaterdag
De periode met hoge temperaturen wordt morgen met de doorkomst van het regengebied definitief afgesloten. Zaterdag hoeven we dan ook zeker geen thermische hoogstandjes meer te verwachten. Langs de kust wordt het een graad of 16, in het midden van het land zullen we met de nodige moeite nog 18 graden halen. Het uiterste zuidoosten van Limburg kan misschien nog 21 graden aantikken. Er kan een spatje regen vallen in het binnenland maar over het algemeen is het heel aardig weer. De zon schijnt behoorlijk en de wind waait met kracht 2 tot 5 uit westelijke richting.

Zondag
Op zondag lijkt het in het hele land droog te blijven. De zon doet goed zijn best maar zal af en toe ook even afgewisseld worden met wat bewolking. De temperaturen lopen uiteen van 18 graden in het noorden tot 23 graden in het zuiden. In de Bilt zal het kwik tot ongeveer 21 graden stijgen. De wind zal met kracht 1 of 2 in het binnenland nauwelijks voelbaar zijn, dat belooft dus weer een heerlijke lentedag te worden. Misschien ook wel even fijn na dat onweergeweld!

meerdaagse.png
De meeste regen deze week valt morgen. 


19-05-2022 om 12:45 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...