Het weer kan met Pasen alle kanten op. Warme en zonnige dagen, storm of sneeuw? Het is allemaal weleens voorgekomen. Waar komen deze verschillen vandaan en welk weer is eigenlijk 'normaal' met Pasen?
Het voorjaar is grillig
Er zijn eigenlijk twee redenen waarom het weer per jaar zo enorm kan verschillen met Pasen. Ten eerste is het voorjaar een grillig seizoen, zeker aan het begin kort na de winter. In het zuiden van Europa begint het al lekker op te warmen. Komt de wind uit het zuiden dan kan deze warme lucht ons vroeg in het voorjaar al bereiken. Staat er niet teveel wind en komt de steeds sterker wordende zon er ook goed aan te pas? Dan zijn dagen ruim boven de 20 graden al goed mogelijk.
Het voorjaar, en dus ook Pasen, kan grillig zijn.
Daar tegenover staat dat de winterkou in het noorden van Europa vaak nog aanwezig is. Waait de wind uit het noorden dan kan ook deze koude lucht ons nog vrij gemakkelijk bereiken. Een mooi voorbeeld hiervan zagen we tijdens de Paasdagen in 2020. Op Eerste Paasdag kwam de wind uit het zuiden en werd het in de Bilt 23 graden. Op Tweede Paasdag kwam de wind echter uit het noorden en daarmee was het kwik direct gehalveerd, het werd niet warmer dan 11,1 graden in de Bilt.
De tweede reden voor het verschil is dat Pasen elk jaar op een andere datum valt. Op zijn vroegst kan Pasen vallen op 22 maart en op zijn laatst op 25 april. Eind april ligt de normale temperatuur al 5 graden hoger dan eind maart.
Gemiddeld Paasweer
De normale gemiddelde temperatuur met Pasen is 13,5 graden. Veel mensen hebben bij Pasen een beeld van warm en zonnig voorjaarsweer, maar dat is in de praktijk vaak niet het geval. Als de temperatuur afwijkt van de klimaatnorm is dat statistisch gezien vaker kouder dan warmer. De kans dat we onder de 10 graden blijven met Pasen is gemiddeld 28%. Daar tegenover staat de kans van bijna 20% dat het warmer wordt dan 15 graden. De grotere kans op kouder weer zien we ook terug in de kans op de grootste extremen. De kans op een zomerse Pasen (25+ graden) is slechts 0,4%. De kans op een zeer koude Pasen onder de 5 graden is 4 keer zo groot; 1,6%. Voor wat het waard is.
Koudste Pasen
Dan is het ook leuk om even terug te blikken naar de meest koude Pasen. De koudste Pasen ooit gemeten beleefden we in 1964. Het werd toen niet warmer dan gemiddeld 4,2 graden. Er viel toen veel regen. Sneeuw zagen we in 2008 en 2013. Samen met deze twee recentere jaartallen completeren we de top 3. Het werd toen gemiddeld over beide Paasdagen 5,9 graden. In 2008 vroor het in het hele land en lokaal lag er meer dan 10 centimeter sneeuw. In 2013 beleefden de koudste Paasnacht met in de nacht in de Bilt -5,3 graden.
Een winters Pasen in 2013
Warmste Pasen
Dan natuurlijk ook een blik op dat andere uiterste, de warmste Paasdagen. De warmste Pasen beleefden we in 2011, het werd toen gemiddeld bijna 25 graden. Op Eerste Paasdag werd het 26 graden en dat was de eerste keer dat het zomers warm (25+ graden) werd op een Paasdag. Ook 2019 was warm, maar net een paar tiende koeler. Pasen 1949 complementeert de top 3. Wel werd in 2019 het record gezet van de meeste zonnige Pasen. Op de voet gevolg door vorig jaar, 2022. Een zomerse Tweede Paasdag is nog nooit gemeten.
Vorig jaar volop zon met Pasen, een zomers beeld. Wat een verschil met 2013!
Pasen 2023
Pasen dit jaar verloopt zacht, gemiddeld rond een graad of 15. Eerste Paasdag blijft droog met ook zonnig weer. Tweede Paasdag krijgen we regen. Voor het volledige weerbericht klik hier.