Actueel

Groene herfst

Francien Tax, Rucphen

Het heeft even geduurd, maar langzaam zien we de herfstkleuren wat meer terug in het bos. Lang bleven echter veel bomen nog groen en vol in blad. Hoe dat kan lees je in deze blog.

Rood geel oranje
Niet alleen zijn deze prachtige kleuren voor veel mensen het favoriete onderdeel van de herfst, bladverkleuring is naast het esthetische aspect, essentieel voor de natuur op verschillende manieren. Bomen gaan in de herfst in een beschermende modus. Hierdoor wordt de voeding richting het blad gestopt en ontstaan door verschillende processen verkleuren ze en vallen vervolgens af. 
Het afgevallen blad zorgt vervolgens weer voor voeding richting de bomen.

Kees van den Brink, Amersfoort.jpgSteeds meer bomen laten hun herfstkleuren zien. Foto: Kees van den Brink, Amersfoort

Nu is het zo dat net als afgelopen paar herfstseizoenen de bomen langer groen zijn en soms nog vol in het blad staan. Vanwege de op één na warmste septembermaand (17,5 tegen 14,7 graden gemiddeld) en warme en natte oktobermaand zijn de meeste bomen nog niet aangezet om in de herfstmodus te gaan. Ook zijn er vanaf augustus erg weinig nachten met vorst of nachtvorst geweest en juist kou activeert bomen om de bladverkleuring in gang te zetten.

Trudy Fortuijn - van Es, Acquoy.jpegNog lang niet al het blad is verkleurd. Foto: Trudy Fortuijn - van Es, Acquoy

Trend
Vanwege de opwarming van de aarde lijkt de herfst steeds later in te treden. Uit een studie naar bladverkleuring blijkt dan ook dat de herfst momenteel gemiddeld negen dagen later begint dan vijftig jaar geleden. Het verkleuringsproces vindt daarentegen wel in een steeds kortere periode plaats. Nam de gemiddelde boom vroeger een maand om compleet te verkleuren, duurt het tegenwoordig twee weken. Er valt nu dus ook korter van de herfstkleuren te genieten.
Er is overigens ook een uitzondering hierop. Bij extreme droogte zal een boom ook eerder verkleuren en zijn blad verliezen om zo efficiënter met het aanwezige vocht om te kunnen gaan. De droge zomer van 2018 is hier een goed voorbeeld van. Toen verkleurden de bladeren al ruim voor de herfst.

Joyce Derksen, Doornenburg.jpg
Bladval door droogte eind augustus 2018. Foto: Joyce Derksen, Doornenburg

Gevolgen
In de herfst maakt de boom zich op voor de winter en de bladeren zorgen voor de broodnodige voeding voor wanneer het voorjaar weer start. Dat de bladeren later vallen heeft ook effect op diertjes die gedijen bij bladval. Niet alleen voor voeding, maar ook kunnen diertjes zoals insecten en egels schuilen onder bladeren.
Een eventuele najaarsstorm kan ook voor meer schade zorgen. Zolang er namelijk bladeren aan de takken zitten, kunnen deze makkelijker afbreken. Ook kunnen hele bomen makkelijker omvallen wanneer ze nog vol in het blad staan.
Voorlopig zit er nog geen significante kou in de lucht, dus het zou nog wel even kunnen duren voordat echt al het blad verkleurd en gevallen is.


12-11-2023 om 12:30 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...