Actueel

Gladheid in de zomer?!

IJzel, bevroren weggedeelten en sneeuw zijn allemaal bekende oorzaken van glibberige wegen. Het verkeer waarschuwen voor mogelijke gladheid is in de winter is dan ook de normaalste zaak van de wereld. In de zomer is dat een ander verhaal, maar toch kan het ook in de zomer glad worden op de wegen. Hoe dat werkt lees je in de blog van vandaag.

Droog weer
Een onmisbaar ingrediënt voor zomerse gladheid is een periode met droog weer. Regen dient namelijk als een soort wasmachine voor allerlei vuiligheidjes. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan pollen: stuifmeel wordt bij regen grotendeels uit de atmosfeer gespoeld. Op het oppervlakte gaat dat hetzelfde. Viezigheid stroomt bij een stevige bui weg naar het riool of zakt in de grond. Bij een periode van droog weer wordt die ‘wasmachine’ dus gemist en kan vuiligheid zich dagenlang ophopen.

droogte.png
Het is de laatste weken erg droog in Nederland.

Vieze straten
Vooral op wegen kunnen vuilstukjes zich ophopen. Autobanden slijten langzaam en laten kleine rubberen stukjes achter. Ook kan olie zich op straat verzamelen, dit kan gelekte olie vanuit voertuigen zijn maar ook bepaalde plantensoorten kunnen olieachtige stoffen uitstoten. Verder hebben we dan nog allerlei stofdeeltjes zoals stuifmeel of zeer fijn zand die zich op droge straten verzamelen.

Regen
Al deze viezigheid zorgt op zichzelf niet direct voor gladheid (grote hoeveelheden olie uitgezonderd). Als het echter gaat regenen binden de vuiligheidjes aan elkaar en kan een slijmerig laagje op het wegdek ontstaan. Deze slijmerige laag resulteert in gladheid en een langere remweg. Het is dus raadzaam om daar rekening mee te houden als de eerste neerslag na een lange periode van droogte valt.

schuim.png
Schuimvorming tijdens een bui na een droge periode.

Lichte regen
De grootste kans op gladheid bestaat wanneer het in een rustig tempo regent. Dan wordt het wegdek op vervuilde plekken nat genoeg om die gladde slijmlaag te vormen maar valt er niet genoeg neerslag om de slijmerige laag meteen weer van de weg af te spoelen. Het grootste gevaar schuilt hem dan ook in het begin van een bui na een droge periode. Houdt de neerslag een tijdje aan, dan verdwijnt de gladheid doorgaans weer doordat de viezigheid weggespoeld is.

Morgen wat gladheid?
Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat het al een tijd geleden is dat het voor het laatst regende. In de Bilt was de laatste dag met neerslag 13 mei, meer dan een maand geleden. Ook op andere plaatsen in het land houdt de droogte al wekenlang aan. De viezigheid heeft zich inmiddels dus aardig kunnen ophopen. Morgen staat er echter iets in de verwachting dat we al een tijd niet meer gezien hebben: neerslag. Met name in het zuiden kan morgenmiddag en avond een enkele bui vallen. De buien lijken, zeker ’s middags, niet echt van een zwaar kaliber te zijn. Precies dus die lichte regen die zomerse gladheid kan veroorzaken. Vanwege de lokale aard van de buien hoeven we zeker niet in het hele land rekening te houden met gladheid in het verkeer. Maar wees je ervan bewust dat het even glibberen kan zijn als de eerste druppels na een periode van droogte te grond raken! 

morgen.png
Hé?! Druppels in de weerkaart: morgen maakt vooral het zuiden kans op een enkele bui.


17-06-2023 om 13:30 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...