Actueel

Gevoelstemperatuur

Jannes Wiersema, Roodeschool

De gevoelstemperatuur is de temperatuur die je op je huid voelt. Soms ligt deze veel lager dan de temperatuur van de lucht (actuele temperatuur), maar af en toe kan de gevoelstemperatuur ook wel hoger liggen.

Twee factoren hebben een effect op de temperatuur die je voelt, met name de wind en de luchtvochtigheid. In combinatie met de actuele temperatuur en het tempo waarmee men warmte uitstraalt, wordt de gevoelstemperatuur bepaald.

Tijdens de winter hebben we het meerdere malen over de gevoelstemperatuur. Dan gaat het vooral om de wind die het kouder laat aanvoelen. Dat komt omdat je op een winderige dag door je huid veel vocht verliest door verdamping. Daardoor wordt van de warmte rond je lichaam afgevoerd en dus voelt het kouder aan. Hoe krachtiger de wind, hoe sneller is het tempo van vochtverlies. De grafiek hieronder duidt aan hoe koud het voelt met verschillende windsnelheden.


De gevoelstemperatuur bij verschillende windkrachten. Bijvoorbeeld met een actuele temperatuur van 0 graden en een windkracht 4, voelt het als -5 graden aan.

Als de actuele temperatuur meer dan 20 graden is, speelt de wind een kleinere rol in het bepalen van de gevoelstemperatuur. Soms is het zelfs verwaarloosbaar klein. Wat wel een rol speelt, is de luchtvochtigheid. Als je het warm hebt, zweet je. Wanneer de luchttemperatuur hoog genoeg is, verdampt het water in je zweet. Daardoor koelt het lichaam af.


Bron: CC BY-SA 3.0, Wikipedia

Een hoge luchtvochtigheid zorgt echter voor een kink in de kabel! Door de hoge luchtvochtigheid ligt het tempo van verdamping lager en koelt je minder snel af. Dus voelt het juist warmer aan dan de actuele temperatuur.

Kijk bijvoorbeeld naar de temperatuurkaarten hieronder: links is de actuele temperatuur en rechts de gevoelstemperatuur. In het zuiden voelt het lokaal 3 graden warmer dan wat de temperatuur van de lucht werkelijk is.

Gevoelstemp_vs_Actuele temp.jpg

Actuele temperatuur v. gevoelstemperatuur

Hieronder is een grafiek van de warmte-index. Met bijvoorbeeld een actuele temperatuur van 30 graden en een luchtvochtigheid van 75% voelt het aan als 36 graden!


Bron: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) via Wikipedia

De komende dagen wordt het alleen maar warmer. Op woensdag liggen de maxima tussen een graad of 30 langs de kust tot lokaal 39 in het zuidoosten. Overdag is de (verwachte) luchtvochtigheid tussen 40% langs de oostkust en 70% aan zee. Dat betekent dat het in de kustprovincies aanvoelt als 35 graden en landinwaarts als meer dan 40 graden!

Als het zo heet aanvoelt, kan het leiden tot gezondheidsproblemen zoals hitte vermoeidheid en zonnesteek. Laatstgenoemde kan levensgevaarlijk zijn. Het is het beste om tijdens zulke hete dagen (met hogere gevoelstemperaturen) uit de zon en in een koele ruimte te blijven, alsnog genoeg water te drinken.

Voor de huidige gevoelstemperatuur, klik hier.


22-07-2019 om 12:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...