Actueel

Gaat Hagibis roet in het eten van Max gooien?

Momenteel trekt de categorie 5 tyfoon Hagibis richting Guam en de Marina eilanden om daar vanavond huis te houden.

satasiaoceania.gif

Zodra de storm deze eilanden gepasseerd is, buigt hij volgens de meeste weermodellen af richting Japan. Het toeval wil dat hij precies tijdens het raceweekend en waarschijnlijk ook precies bij het circuit van Suzuka aan land komt.

2019-10-07 10_49_24-Window.jpg
Google maps

Niet de eerste keer
Inmiddels zal de storm afgenomen zijn tot een categorie 2, maar nog steeds kan hij voor veel overlast zorgen. Zoals niet heel lang geleden in 2014. Een tyfoon trok toen langs en zorgde voor zeer veel regen tijdens de Grand Prix van Japan. Jules Bianchi overleed destijds door een ongeluk als gevolg van aquaplaning. 

2019-10-07 10_55_42-Spaghetti Models _ Cyclocane.jpg
Cyclocane.com

Orkaan of tyfoon?
De ene keer wordt de term orkaan gebruikt, de andere keer tyfoon. Wat is nu juist? In principe zijn beide juist, aangezien het om zware tropische stormen gaat. De naam hangt vooral af van het brongebied waarin ze ontstaan. 

Orkaan_of_Tyfoon.jpg

Voorlopig is het nog heel even afwachten wat de trekrichting van de storm gaat zijn, maar als de storm maar enigszins in de buurt aan land komt, dan kan lokaal 150 mm regen vallen. Dat in combinatie met windstoten van boven de 100 km/uur belooft in ieder geval veel spektakel tijdens de race.


07-10-2019 om 13:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...