Actueel

Extremen in Europa

Reuver

Het weer in Europa is al een tijd behoorlijk van slag. Van extreme hitte en droogte tot wateroverlast, alles komt voorbij. Op veel plekken in het land is de vakantie ondertussen begonnen. Een goed moment om het opvallende weer in Europa te bekijken. 

Droogte

In grote delen van West- en Noord-Europa is het al een hele tijd erg droog. In ons eigen land is het landelijk neerslag tekort opgelopen naar 227 mm. Dat betekent dat we maar liefst 227 liter water per vierkante meter te kort komen. Ook in Scandinavië begint de droogte steeds nijpender te worden. Er wordt daar ondertussen gesproken over de ergste droogte in meer dan 70 jaar tijd.  Doordat er geen regen valt is het grondwater op veel plekken tot grote diepte gezakt. Drinkwaterreservoirs kunnen in de problemen komen als het waterniveau nog verder blijft zakken. Voorlopig wordt er in West- en Noord-Europa geen grote hoeveelheden regen verwacht. De droogte houdt dus nog wel even aan.

20180707_Jos Hebben_Altweerterheide .jpeg
Foto: Jos Hebben, Altweerterheide

Hitte

In vrijwel heel Europa is het warm, maar de meest opvallende warmte zit in het hoge noorden. In Lapland, hoog boven de poolcirkel, is de temperatuur afgelopen dagen lokaal opgelopen tot boven de 30 graden! Zo werd het op 12 juli in Banak, op 70 graden noorderbreedte, maar liefst 30,1 graden. Normaal gesproken is het daar in deze tijd van het jaar een graad of 14. Door de extreem hoge temperaturen en de vele uren zonneschijn verdampt er erg veel water. Dit versterkt het watertekort nog eens extra. 

Ook in het zuiden van Europa draait de zomer op volle toeren. In de binnenlanden van Spanje wordt de 35 graden regelmatig gehaald en op Sardinië liep de temperatuur afgelopen dagen zelfs op tot bijna 40 graden! 

In de Alpen is het ook al een hele tijd erg warm. De winter van 2017/2018 was een sneeuwrijk jaar, maar door de hitte en de droogte is alle sneeuw als 'sneeuw voor de zon' verdwenen. Ook veel gletsjers smelten veel sneller af dan normaal. De winter zal koud en sneeuwrijk moeten zijn, om het verlies aan sneeuw en ijs deze zomer te compenseren. 

Stortregens

Met name in het oosten van Europa vallen al een aantal dagen achter elkaar zware regen- en onweersbuien die lokaal veel water en grote hagelstenen achter laten. Er viel soms zoveel regen dat de riolering het niet aankon en er wateroverlast ontstond. Een paar dagen geleden was het ook in delen van Spanje goed raak. Zo veranderde de straten van Zaragoza binnen 20 minuten naar kolkende rivieren en dreven auto's weg. 

Vakantieweer

De extremen in Europa waren groot de laatste tijd. Wilt u weten wat het weer de komende dagen op uw vakantiebestemming gaat doen? 
Bekijk dan ons vakantieweerbericht!


14-07-2018 om 15:30 door Arjan Willemse

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...