Het jaar 2017 hebben we net achter ons gelaten met in december nog een code oranje en rood door sneeuwval. Het jaar 2018 is stormachtig van start gegaan met een code oranje voor zeer zware windstoten. KNMI heeft inmiddels code oranje beëindigd.
3 januari - 16:00 uur
KNMI heeft Code Oranje voor zeer zware windstoten beëindigd. Wel geldt er komende uren nog code geel (waarschuwing) voor de windstoten. We sluiten hiermee de liveblog af.
- De hoogste windstoten zijn gemeten in Vlissingen (141 km/uur) en Herwijnen (122 km/uur);
- Vlieland had officieel een zware storm met een uur lang windkracht 10 en windstoten tot 124 km/uur;
- Rijkswaterstaat heeft voor het eerst alle 5 grote stormvloedkeringen gesloten vandaag.
3 januari - 15:45 uur
We hebben het ergste alweer gehad. Er staat op het moment op sommige plaatsen nog een stormachtige wind. In het gehele land is er een windsnelheid van 5-8 Bft. Lees ons uitgebreide weerbericht als je wilt weten wat het weer verder nog gaat doen!
Ook vliegtuigen hadden veel last van de wind vandaag en dat maakte de landingen niet gemakkelijker:
(foto: Joris van Boven, Eindhoven Airport)
3 januari - 15:25 uur
Alle vijf grote stormvloedkeringen sluiten vandaag. Dat is nog nooit eerder voorgekomen! De maeslantkering en de Hartelkering zijn de laatste twee die door de storm en verhoogde waterstanden dicht gaan, zo meldt Rijkswaterstaat.
3 januari - 14:45 uur
Het hoge water wordt deels veroorzaakt door de westerstorm. Die stuwt het Noordzeewater voor zich uit tegen de kust aan. Tegelijkertijd zijn de waterstanden extra hoog door het springtij.
Op 2 januari om 03:25 was het volle maan. Springtij vind net na volle maan en nieuwe maan plaats. Dan liggen de maan, de aarde en de zon op 1 lijn. De maan, maar in mindere mate de zon, veroorzaakt getijden. Door de zwaartekracht wordt het water naar de maan toe getrokken. Doordat de aarde draait, verschuift deze hoge waterstand iedere keer. Elke 12 uur hebben we daarom eb en vloed. Tijdens springtij wordt er extra aan het water getrokken. Het water staat tijdens vloed extra hoog en tijdens eb extra laag. Een fikse storm in combinatie met springtij veroorzaakt dus extra hoge waterstanden.
Door het hoge water en de storm zijn diverse Deltawerken en andere waterwerken afgesloten.
3 januari - 14:15 uur
Buienradar-meteoroloog Dennis Wilt geeft een korte update van de storm:
3 januari - 14:00 uur
Ondertussen zijn al 252 vluchten van Schiphol geannuleerd! Het drijvende Bijbelmuseum Ark van Noach is ook losgeslagen. De ark was aangemeerd in Urk. Het vaartuig is 70 meter lang, 10 meter breed en 13 meter hoog. Ondertussen wordt de ark door de jachthaven van Urk geblazen en botst ook tegen andere plezierjachten. Er zijn nog 7 mensen aan boord.
Er worden ook maatregelen genomen op onder andere het Kampereiland, waar men zandzakken aan het neerleggen is vanwege het hoge water.
Op het moment zijn de Stormvloedkering Ramspol, Hollandsche IJsselkering en de Oosterscheldekering gesloten. De Hartelkering is gezakt tot 3.5m boven NAP en staat op een veilige stand in voorbereiding op een mogelijk sluiting, zo meldt Rijkswaterstaat. De Maeslantkering is nog niet gesloten.
Er komen steeds meer meldingen van stormschade binnen en de hulpdiensten hebben het daar ook erg druk mee.
3 januari - 13:00 uur
Er komen steeds meer foto's binnen van de stormschade! Veel bomen lijken te bezwijken onder de wind, maar zelfs ook deze serre bleef niet meer staan.
3 januari - 12:45 uur
Op de wegen is het ook al gevaarlijk! Op de A2 richting Utrecht is een vrachtwagencombinatie omgekanteld en is de gehele rijbaan afgesloten. Als je zelf de weg op gaat moet je dan ook rekening houden met de wind!
3 januari - 11:45 uur
Steeds meer meldingen komen binnen over de impact van de storm! Hieronder even een kort overzicht van de belangrijkste dingen:
-De Oorsterscheldekering gaat dicht om 11:55 en gaat naar verwachting pas weer om 17:47 weer open, zo meldt Rijkswaterstaat. De laatste keer dat dit gebeurde was in het najaar van 2014
-De Efteling sluit alle buitenachtbanen.
-De boot van en naar Texel vaart niet meer.
-De Maeslantkering sluit om 14:10. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2007
-De zeedijk bij Westkapelle is ook al dicht!
-Er zijn al 176 vluchten op Schiphol geschrapt en de meeste vluchten die nog wel vertrekken of aankomen zijn soms wel uren vertraagd. Een woordvoerder van Schiphol meldt dat er nog meer vluchten geannuleerd gaan worden.
-Er is een aangepaste dienstregeling van de NS.
-Overal vallen bomen om doordat ze de harde wind niet meer kunnen houden. In het Brabantse Heesch is een gewonde gevallen, omdat een boom op een wandelaar viel en moest bevrijd worden. De man is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht
-Verder hebben de hulpdiensten het enorm druk met alle meldingen die binnenkomen over schade aan huizen en omgevallen bomen.
3 januari - 11:00 uur
Video uit IJmuiden waar Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen momenteel staat:
3 januari - 10:35 uur
Weerstations in IJmuiden en Vlieland staan al een uur lang een windsnelheid van 9 Bft., daarom kunnen we nu zeggen dat daar officieel storm is! Het weerstation in Vlieland meet zelfs windkracht 10 met windstoten van ruim 100 kilometer per uur.

3 januari - 10:30 uur
De storm oefent nu al invloed uit! De NS past de dienstregeling aan in de gebieden met code oranje en de Maeslantkering gaat ook al sluiten. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2007!
3 januari - 9:50 uur
CODE ORANJE! KNMI geeft waarschuwing extreem weer voor zeer zware windstoten in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en de Wadden! De waarschuwing geldt van 11:00 tot 16:00. Voor meer informatie kun je bij de waarschuwingen kijken.
Waarschuw elkaar en let op als je naar buiten gaat: er kunnen objecten zoals bomen omvallen!
(Foto: Michel Moes, Amersfoort)
3 januari - 9:00 uur
Er worden windstoten tot wel 120 km/u verwacht en daardoor kan men ook stormschade verwachten. De Brandweer van Utrecht heeft het op een rijtje gezet. Hieronder staat nog een kort overzichtje door de brandweer uit Utrecht van wat je moet doen als je in een bepaalde situatie komt te zitten!
3 januari - 8:30 uur
Buienradar-meteoroloog Jennifer Faber geeft een korte update van de storm:
3 januari - 8:00 uur
Goedemorgen! Afgelopen nacht trok het koufront over ons land. Dit ging gepaard met zeer zware windstoten en veel neerslag, soms zelfs in de vorm van hagel! In Vlissingen zijn windstoten gemeten tot wel 141 km/u, maar ook landinwaarts kwamen nog windstoten van boven de 100 km/u voor. Het koufront is momenteel het land al uit, maar er zijn nog buien in een aanzienlijk deel van ons land aanwezig die ook nog hagel en onweer kunnen produceren. Houd onze actuele Buienradar in de gaten om te weten of jij het voorlopig nat of droog gaat houden:
> Buienradar +3 uur vooruit
Ondertussen trekt de storm steeds verder richting ons land en vanaf het eind van de ochtend zal het dan ook al gaan stormen in de kustgebieden. Voor de uitgebreide verwachting kun je ons weerbericht lezen!
Dit blog wordt verder bijgehouden met de actuele informatie over de storm en foto's hiervan. Als je dus een mooie foto hebt gemaakt, stuur ze vooral op!
> Upload hier jouw stormfoto
De zwaarste windstoten van de afgelopen 12 uur:
Dinsdag 2 januari
15:40 uur - Nu nog rustig
Op dit moment staat er 'slechts' een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind, maar daar gaat nog verandering in komen!
15:10 4-trapsraket in beeld
Vandaag om 13 uur liggen de storingen nog buiten onze landsgrenzen.
Morgen om 01:00 in de nacht ligt de occlusie inmiddels boven Duitsland en passeert het warmtefront, direct gevolgd door het koufront.
Morgen om 13:00 passeert de tweede occlusie vooral over het noordwesten van het land.
14:50 Eerste neerslag bereikt kust
We hebben de komende 24 uur te maken met een 4-trapsraket;)! Als eerste komt vandaag een occlusie over. Vervolgens aan het begin van de nacht het warmtefront, halverwege de nacht gevolgd door het actieve koufront met zware buien! Dan wordt het even droog en volgt een occlusie met name voor het noorden en midden van het land in de loop van de ochtend en in de middag.
De neerslag, behorend bij de eerste occlusie, bereikt nu de zuidwestkust.
14:20 Even een update
Onze meteoroloog Maurice Middendorp geeft even een extra uitleg over de storm van morgen!
14:10 Windstoten, zware windstoten of zeer zware windstoten?
Even iets verduidelijken:
- Windstoten: uitschieters van 50 tot 75 km/uur
- Zware windstoten: uitschieters van 75 tot 100 km/uur
- Zeer zware windstoten: uitschieters boven 100 km/uur
14:00 Even wat feitjes
- 13 september 2017 was de laatste zware storm (windkracht 10 over gemiddeld een uur)
- 5 oktober was de laatste code oranje vanwege zeer zware windstoten van 120 km/uur
- 29 oktober was de laatste officiële storm (windkracht 9)
13:45 Wat zeggen de modellen
Vannacht en morgenochtend passeert het koufront met daarbij zware buien met hagel, onweer en (zeer) zware windstoten. Echter in de middag lijkt het zwaartepunt van de storm te zitten met mogelijk dus windkracht 10(!) langs de noordwestkust! Hieronder de verwachting van het Britse model UKMO voor 11:00 en de windstoten verwacht rond 13:00!
Verwachting windkracht woensdag 3 januari 11:00 volgens UKMO.
UKMO berekent rond 13:00 zeer zware windstoten tot boven de 120 km/uur!
Dinsdag 2 januari 2018
13:30 update weerbericht
Vandaag nog rustig
Vanmiddag wisselen wolken en zonnige periode elkaar af en het blijft nagenoeg droog. In de loop van de middag raakt het vanuit het zuidwesten steeds meer bewolkt en tegen de avond gaat het in het zuidwesten al regenen (Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Brabant). De wind draait van het westen naar het zuiden en is boven land matig en aan zee krachtig. De temperatuur komt uit op een graad of 8.
Vanavond trekt het regengebied van zuidwest naar noordoost over het land. Daarachter wordt het even droog, maar al snel daarna volgt vanuit het zuidwesten een tweede regengebied. De zuidenwind trekt aan naar matig (4Bft) tot vrij krachtig (5Bft) boven land en krachtig (6Bft) tot hard (7Bft) langs de kust.
Vandaag is het nog stilte voor de storm (Foto: Jannes Wiersema)
Actief koufront
Komende nacht is het vervolgens bewolkt en regenachtig en loopt de temperatuur verrassend genoeg juist even iets op in plaats van dat het kouder wordt. Aan het begin van de nacht ligt de temperatuur tussen 5 graden in Groningen en 9 graden in Zeeland, maar loopt dan even op naar 9 tot 11 graden.
Rond 03:00 vannacht trekt vanuit het westen een actief gebied met zware buien over en komt het echt met bakken uit de lucht. Daarbij kan ook hagel en onweer voorkomen. Achter de zware buien wordt het dan ook weer wat kouder. Zeker op dit actieve front gaat de westen- tot zuidwestenwind flink aanwakkeren. Boven land waait het krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer hard tot stormachtig (8Bft). Tijdens de buien komen (zeer) zware windstoten voor van 75 tot 110 km per uur.
Even voor de duidelijkheid. We spreken van windstoten als de wind uitschieters heeft van 50-75 km/uur. Komen de uitschieters uit tussen 75-100 km/uur dan hebben we te maken met zware windstoten en boven de 100 km/uur spreken we van zeer zware windstoten.
Het koufront is behoorlijk actief met hele pittig buien. Daarbij is ook kans op onweer en hagel!
Morgenochtend
De gehele dag morgen verloopt onstuimig, maar vooral de ochtend springt er uit.Rond 07:00 trekken de meest zware buien naar Duitsland weg. Daarachter klaart het even op, maar vooral voor het noorden en noordwesten krijgt de storm nog een staartje! Rond 09:00 bereikt het staartje het noordwesten van Nederland, wat gepaard gaat met veel regen en wind. Tussen 08:00 en 12:00 staat in het hele kustgebied storm, windkracht 9. In het uiterste noordwesten mogelijk even een windkracht 10! De kans is vrij groot dat we vandaag de eerste officiële storm van 2018 kunnen noteren. We spreken van een officiële storm als op een KNMI-meetstation een uur lang gemiddeld windkracht 9 staat. Of we een zware storm gaan halen is twijfelachtig, maar dat het onstuimig wordt staat wel vast!
Daarnaast komen in het hele land (zeer) zware windstoten voor van 75 tot 110 km/uur. Daarom is door het KNMI er een Code Geel uitgegeven. Sommige weermodellen komen zelfs met windstoten van 120 km/uur en dan met name in het noordwestelijk kustgebied. Daarmee komen voor het KNMI de voorwaarden voor een Code Oranje in zicht. Mocht het zover komen dan brengen we u uiteraard direct op de hoogte!
Winter in zicht?
Vooralsnog begint 2018 dus interessant op weergebied. Na de storm van vandaag gaat de wind de komende dagen wat afnemen, maar in het weekend gaat de wind dan ook draaien naar het noorden tot noordoosten. En laat daar nou net koudere lucht zitten. Na de storm lijkt het er dus op dat we de winter in duiken, maar dat is nog wel met een slag om de arm. Volgens de laatste pluimverwachting wordt het vanaf zondag beduidend kouder en komen we begin volgende week nog maar enkele graden boven het vriespunt uit. Daarnaast gaat het in de nacht licht vriezen. Mogelijk dat er dan halverwege de week voor het eerst voorzichtig op polders of ondergelopen weilanden kan worden geschaatst op natuurijs!
In eerste instantie is het nog zacht, maar vanaf het weekend wordt het kouder!
Ook de pluim laat het zien: de temperatuur gaat in het weekend duidelijk omlaag en komt uit rond of iets boven het vriespunt! Zet de winter door? Dat is nog vrij onzeker.