Actueel

Een witte wereld (maar niet overal)!

Vandaag heeft Nederland het eerste sneeuwdek van het seizoen kunnen zien en dat leverde uiteraard interessante beelden op. In de blog kijken we (terug) naar de situatie. Waarom bleef er dan toch sneeuw liggen terwijl dat eigenlijk niet verwacht werd?

Het grote plaatje

Voordat we wat dieper ingaan op de details van de huidige situatie, is het misschien handig om eerst te bespreken wat er op de grote schaal vandaag gebeurde. We hadden namelijk te maken met een lagedrukgebied, waarvan de kern boven het noorden van het land hing. Zeker vannacht en vanochtend bleef die daar nog grotendeels hangen, maar inmiddels trekt de kern van het laag langzaam naar het zuiden weg. Er was nog een tweede kern te vinden op de weerkaart, maar die hing al boven Noord-Frankrijk en was minder belangrijk voor ons weer. 

Het lagedrukgebied kwam vanuit het noorden naar Europa gezakt. Gisteren hing hij nog boven de Noordzee, tussen het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen in. Vandaag hing hij dus al boven Nederland. Doordat het lagedrukgebied niet uit het westen (de Atlantische Oceaan) kwam, maar uit het noorden, kwam ook arctische lucht mee. Hierdoor kregen we ook te maken met een ijskoude bovenlucht, wat nodig is voor winters weer. Onderstaande weerkaart laat de situatie van vanmorgen goed zien. Daarop is te zien dat ijskoude lucht (de blauwe en paarse kleuren) naar het zuiden wordt getransporteerd. 


De weerkaart van het ECMWF model voor 07:00 vanmorgen, Nederlandse tijd. De witte lijnen zijn de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) en de kleuren geven de temperatuur aan op 850 hPa, wat ongeveer 1,5 km hoog is. Bron: WXcharts.

Waarom dan wél een sneeuwdek?

Nu we het grote plaatje hebben besproken, kunnen we ingaan op de details: de sneeuwval. De verwachting was gisteren dat, gezien de bovenlucht er koud genoeg voor was, er afgelopen nacht zeker wel wat natte sneeuw kon vallen, maar een wit landschap zat niet zozeer in de verwachting. Dit had hoofdzakelijk met twee dingen te maken:

  • De neerslag was wat actiever dan gedacht - Zolang de neerslag in temperaturen zit beneden het vriespunt, blijft het in principe een sneeuwvlokje. Pas in de laag waarbij het kwik boven nul is, smelt de sneeuw en uiteindelijk komt het dan als regen op de grond terecht. Wanneer de neerslag erg actief is, kan het gebeuren dat met de sneeuwvlokjes ook de koude lucht wat verder naar beneden komt. Hierdoor zakt de zogeheten nulgradengrens. Oftewel: de kolom lucht waarin de sneeuw kan smelten, wordt smaller. Hierdoor is er minder tijd om te smelten en zijn de sneeuwvlokjes nog niet volledig gesmolten wanneer ze de grond bereiken. In het geval van vandaag lag die nulgradengrens al vrij laag. Door de actievere neerslag kwam deze zowat tot aan de grond en bereikte dus (vrijwel) intacte sneeuwvlokken het oppervlak.
  • De intensiteit was hoog genoeg om de bodem hard genoeg af te laten koelen. Rond deze tijd van het jaar zit er nog warmte wat dieper in de bodem. Hierdoor komen (natte) sneeuwvlokken op een te warme bodem terecht en smelten ze dus. Dat kost energie en dus warmte. In het geval van vandaag viel er zoveel sneeuw, dat er genoeg warmte was onttrokken uit de bodem, waardoor de bodemtemperatuur ook beneden het vriespunt kwam en de sneeuw dus niet meer deed smelten.

Met deze twee factoren, en het feit dat het enkele uren bleef sneeuwen, kwam het toch tot een (prachtig) sneeuwdek van regionaal zelfs enkele centimeters dik. 

Walking in a winter wonderland

Liefhebbers van winters weer (en dus sneeuw) waren vanmorgen dan ook aangenaam verrast met het feit dat er een wit landschap in Nederland te vinden was. Dit was op twee plaatsen het geval. Vannacht werd het al wit in de omgeving rondom Eindhoven. Eind van de nacht en 's ochtends viel ook sneeuw op de Veluwe en de wat lagergelegen gebieden daaromheen. Ook daar werd het dus wit. Dat leverde natuurlijk prachtige plaatjes op en om deze blog af te sluiten, willen we die dan ook met je delen.

11_27_Eindhoven.png
Afgelopen nacht sneeuwde het hard door rondom Eindhoven. Rond het einde van de nacht was dat al gestopt en klaarde het zelfs op. Door het koude sneeuwdek koelde het daardoor ook nog even rap af naar zo'n -3 graden Celsius.

11_27_Rheden.png
Begin van de ochtend begon het ook op en rondom de Veluwe te sneeuwen en werd het al een beetje wit.

11_27_Hoenderloo.png
Rond het middaguur was het op de Veluwe al een winterwonderland geworden. 

11_27_Utrecht.png
De lucht was daarentegen lang niet overal koud genoeg voor sneeuw, waardoor veruit de meeste gebieden (zeker richting de westelijke helft) "gewoon" te maken hadden met regen.

Wil je weten of er nog meer sneeuw in de verwachting zit? Lees dan ons uitgebreide weerbericht!


27-11-2021 om 15:00 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...