Actueel

Een klein wereldje

Adri Joosse (Ritthem)

Vanochtend was het op veel plaatsen maar een klein wereldje. Zelfs rond het middaguur was er nog mist aanwezig!

Mist_1020.JPG
De mistkaarten van vanochtend 10.20u en 12.00u. De mist bleef lang hangen. Op sommige plaatsen was er eerder vanochtend minder dan 100 meter zicht. 

Mist is een bijzondere wolksoort die vooral in de herfst en de winter voorkomt en hardnekkig kan zijn. Het is eigenlijk niets anders dan een wolk die de grond raakt. Met normale bewolking is dat natuurlijk niet het geval. Mist vormt zich doordat de lucht alle vocht erin niet meer vast kan houden. Vervolgens condenseren waterdruppels op deeltjes in de lucht. Die druppeltjes blijven dan "hangen" in de lucht en vormen samen de mist. 

Fog particles_Ben pcc at English Wikipedia.jpg
Van dichtbij: waterdruppeltjes die mist vormen (Ben pcc via Wikipedia)

Er zijn verschillende soorten mist, zoals stralingsmist, advectieve mist, zeemist en industriële mist. Een voorbeeld van laatstgenoemde is vuurwerkmist. Water in de lucht hecht zich aan de kruitdampen van vuurwerk, waardoor er dan mist ontstaat. Deze deeltjes worden condensatiekernen genoemd.

Een ander voorbeeld, stralingsmist, ontstaat weer als het 's nachts helder is, het nauwelijks waait en er genoeg vocht in de lucht zit. Overdag warmt het aardoppervlak op vanwege de hitte van de zon. 's Nachts, als het helder is, wordt die hitte weer uitgestraald, m.a.w. het aardoppervlak koelt weer af. Vervolgens koelt de lucht erboven ook af. De koudere lucht kan minder water bevatten, waardoor het water uit de lucht wordt geperst en waterdruppeltjes worden gevormd. Dus ontstaat mist. 

stralingsmist_v1_02.jpg
Het aardoppervlak koelt af als gevolg van uitstraling. 

stralingsmist_v1_03.jpg
Als gevolg van het uitstralen raakt de lucht verzadigd en ontstaan er waterdruppeltjes die in de lucht blijven hangen: mist! 

Als de zon opkomt wordt het aardoppervlak weer opgewarmd en lost de mist weer op (de waterdruppeltjes verdampen). Soms is de mist heel erg dicht en duurt het even voordat de zonnestralen het aardoppervlak bereiken. Dan is er sprake van "hardnekkige mist".

Piet Grim_s-Heerenhoek.jpg
Foto: Piet Grim ('s-Heerenhoek)

Tijdens de herfst en de winter komt er vaak hardnekkige mist voor. Tijdens deze seizoenen zijn de dagen korter en is de kracht van de zon minder, waardoor de mist langer blijft hangen. Heel technisch is de reden: de atmosfeer waar de zonnestralen door moeten, is dikker omdat de zon tijdens de herfst, de winter en een deel van de lente minder hoog aan de hemel staat. Dus kunnen we ook de komende maanden weer veel ochtenden een "klein wereldje" beleven!

Mist, en met name zeer dichte, hardnekkige mist, kan hinderlijk zijn voor bijvoorbeeld verkeer, maar het kan zeker ook prachtige plaatjes opleveren! Hier zijn enkele exemplaren: 

20201023_Sandra Vos_Roodeschool.jpg
Foto: Sandra Vos (Roodeschool)

Hans Buls_Odoornerveen.jpg
Foto: Hans Buls (Odoornerveen)

20201023_Jeroen Scherbeijn_Duivendrecht.jpg
Foto: Jeroen Scherbeijn (Duivendrecht)

Barbara Potze_Borger.jpg
Foto: Barbara Potze (Borger)

Jos Hebben_Terschelling.jpg
Foto: Jos Hebben (Terschelling)

Martha Kivits_Elshout.jpg
Foto: Martha Kivits (Elshout)

Burry van den Brink_Doetinchem.jpeg
Burry van den Brink (Doetinchem)

Heb je ook leuke mistfoto's? Klik dan hier en voeg ze toe!


23-10-2020 om 12:15 door Magdel Erasmus


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...