Het is een kletsnatte dag op veel plaatsen maar de wind houdt zich vandaag kalm. Hoe staat het eigenlijk met de droogte in Nederland, de balans kan nu zo’n beetje worden opgemaakt. Verder staat de astronomische herfst voor de deur. Dit jaar begint de herfst op zaterdag 23 september, om precies te zijn om 8:50 uur maar herfstweer wordt het niet. Voordat het zover is staat er morgen eerst nog een CAD voor de deur, niet te verwarren met een gewone kat.
Wat zeg je, een CAD?
Het systeem waar we morgen mee te maken krijgen en al die buien gaat veroorzaken is eigenlijk een klein lagedrukgebiedje wat gevormd wordt door CAD ofwel Cold Air Advection. Dit proces zie je regelmatig bij relatief koude bovenluchten. Op de satellietfoto is een CAD vaak een soort van kommavormig buiencomplex die uitgroeit tot een lagedrukgebiedje. Door het dalen van koude lucht aan de ene kant van de kommavorm en stijgen aan de voorzijde komt er een circulatie op gang en ontstaat het lagedrukgebiedje. De zwaarste buien zie je dan aan de voorkant van de komma. Ook staat er in de bovenlucht veel wind. Morgen kunnen er dan ook fikse buien vallen met onweer en dan vooral in de kustgebieden, mede door ook nog eens het warme zeewater. Opvallend op onderstaande weerkaart is ook dat er restanten van twee ex-orkanen op te zien zijn (Lee en Margot) en Nigel die nu nog orkaankracht heeft maar geleidelijk zal afzwakken.
Weersituatie voor vrijdag 22 september met een CAD voor de deur, een orkaan en twee ex-orkanen op de weerkaart
Nog meer regen?
Vandaag is het kletsnat in Nederland. Je zou denken dat het neerslagtekort nu overal is opgelost. Deels wel maar met name in het westen van het land kan er nog wel wat meer regen bij. Dat gebeurt morgen. Hoe het met de droogte staat zie je in onderstaande grafiek. Deze droogtemonitor van het KNMI wordt bijgehouden van april tot en met september, het groeiseizoen. Wat we zien is dat we ongeveer eindigen met iets meer dan 140 mm aan neerslagtekort, gemiddeld gezien, want over het hele land komen uiteraard wel variaties voor. Vanaf zo’n beetje half juli doken we onder de 5% droogste jaren.
Droogtetekort in Nederland tijdens het groeiseizoen
Astronomische herfst
Vandaag is zo’n typische trieste herfstdag met regen vanwege een golvend koufront behorend bij restanten van ex-orkaan Lee, alleen ontbreekt vandaag de stevige wind. Ook morgen vallen er stevige plensbuien met kans op onweer en dan vooral in de kuststrook. Zaterdag begint de herfst dan echt dus astronomisch gezien om precies te zijn 8:50 uur. De zon staat dan loodrecht boven de evenaar en de dag en de nacht duren dan even lang Nu gaan we op weg naar de winter.
Astronomische herfst staat voor de deur (foto: EricavanLeeuwen)
Nazomerweer
De slotfase van de astronomische zomer verloopt ronduit nat maar met de start van de herfst dient zich een weersverbetering aan. Zaterdag vallen er nog een paar buien maar de zon is ook van de partij. Het is wel wat aan de frisse kant met maar 17-18 graden maar daar komt verandering in. Vanaf zondag bepaalt een nieuw hogedrukgebied die zich boven Frankrijk ontwikkelt het weer. Dat betekent meer zon en omdat het hogedrukgebied aan de wandel gaat richting Polen en Rusland komen wij aan de westzijde te zitten en wordt er met een zuidelijke stroming warmere lucht aangevoerd en wordt het 20 tot 24 graden op veel plaatsen. Mogelijk dat in het zuidoosten een keer de zomerse 25 graden wordt aangetikt. In de tweede helft van de week wordt het mogelijk weer wat wisselvalliger. Overigens telt de Bilt deze septembermaand al 18 warme dagen tegen gemiddeld 12. Daar komen er nog een aantal bij en het wordt dan mogelijk een top 10 notering voor het aantal warme dagen in september maar de topjaren met warme dagen zijn nog altijd 2006 en 2016 met maar liefst 26 warme dagen.