Actueel

Droog, droger, droogst

Budel

In sommige delen van het land is er al anderhalve maand geen regen gevallen. Dit zijn uitzonderlijke taferelen voor Nederland. Hoog tijd om de droogte in kaart te brengen en te kijken of er nog regen gaat vallen de komende tijd. 

Hoe droog is het?

In sommige delen van het land heeft het al een ruime maand niet geregend. Ook het voorjaar was erg droog. Hierdoor komt de natuur heel veel water te kort. Op de onderstaande kaart is het doorlopend neerslagoverschot zichtbaar. Vrijwel heel Nederland is diep rood gekleurd door het enorme tekort aan water. Op de grens tussen Gelderland en Overijssel ligt het neerslag tekort lokaal rond de 300 mm. Dat is maar liefst 300 liter regenwater per vierkante meter te weinig!
 

neerslag te kort knmi (1).jpg
Bron: KNMI

Waarom valt er maar geen regen?

De regen blijft maar uit door de ligging van de hoge- en lagedrukgebieden. Normaal gesproken ligt er een hogedrukgebied in de buurt van de Azoren en trekken de lagedrukgebieden richting Scandinavië. Wij zitten daar precies tussen in. Soms is het hoog sterker en is het mooi weer. Soms zijn de laagjes ten noorden van ons krachtiger en is de kans op regen groter. Nu hebben we al maanden te maken met precies de omgekeerde situatie. Hoge druk ligt nu vaak in de buurt van Scandinavië of op de Atlantische Oceaan. Dit hoog zorgt ervoor dat lagedrukgebieden onze omgeving niet kunnen bereiken en er dus ook geen regen kan vallen. Deze drukverdeling houdt zichzelf al vanaf halverwege mei al min of meer in stand.  

3949820_source.jpg
Foto: Jos Hebben

Gaat het nog regenen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de kans op regen blijft de komende tijd erg klein. Er valt hooguit in het weekend een lokale regen- of onweersbui, maar voor de rest lijkt het de komende anderhalve week kurkdroog te blijven. Samen met de hoge temperaturen en de vele zonuren verdampt het water dat er nog is heel snel. Dit heeft het watertekort zo laten oplopen dat zelfs het recordjaar 1976 inzicht komt. Op het kaartje hieronder is het neerslagtekort zichtbaar, lopend van april tot eind september. De rode lijn is het recordjaar 1976 en de zwarte lijn is het neerslagtekort van 2018. De stippellijn is de verwachting voor de komende 15 dagen. Als alles volgens de verwachting verloopt, bereiken we eind juli of begin augustus het recordjaar. Als het ook in augustus droog blijft, zou 2018 zelfs het droogste jaar ooit kunnen worden. 

neerslagtekort_verwachting knmi (1).jpg
Bron: KNMI

Problemen door de droogte

De droogte brengt ook een hoop problemen met zich mee. Met name op de Veluwe en in de duinen langs de kust zijn er al verschillende natuurbranden geweest. Ook voor de landbouw begint de droogte steeds nijpender te worden. Veel oogsten dreigen te mislukken als de droogte nog lang aanhoudt. Een aantal landbouw gewassen kunnen hun water nu nog uit het grondwater halen, maar ook de grondwaterspiegel daalt snel met dit warme weer. Toch zijn er ook gewassen die goed tegen dit weer kunnen. 2018 kan een heel goed wijn jaar worden, omdat druiven houden van dit zeer droge en zonnige weer. Maar al met al zorgt dit weer toch vooral voor een hoop problemen. En met de neerslagverwachting in het achterhoofd, houden deze problemen ook nog wel even aan. 


17-07-2018 om 11:45 door Arjan Willemse

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...