Actueel

Dinsdag zeer warm, daarna een omslag?

Het lijkt inmiddels normaal te worden: veel zon en hoge temperaturen. Ook de komende dagen is dat nog het geval. Morgen, op Tweede Pinksterdag, wordt het al zomers warm. Dinsdag doet de temperatuur er zelfs nog een schepje bovenop. Heel lokaal kan het dan in het zuidoosten zelfs tropisch warm, 30 graden, worden! Daarna neemt de onzekerheid toe… Volgt er een weersomslag?

FOTO1 Blog.jpgWe zijn er inmiddels wel aan gewend: zon en hoge temperaturen. Ook de komende dagen wordt de zon afgewisseld door slechts wat stapelwolken en sluierbewolking.

Tweede Pinksterdag
Morgen start de meteorologische zomer en deze laat dan ook meteen van zich zien. Qua weerbeeld verandert er weinig vergeleken met vandaag. Het is prachtig weer met veel ruimte voor de zon. Af en toe drijven er nog wat flarden sluierbewolking over, maar de zon zal hier weinig hinder van ondervinden. Het wordt warmer dan vandaag met gemiddeld zo’n 25 graden, zomers warm dus. Ook op de stranden wordt het warm door een aflandige wind. In het zuidoosten kan de temperatuur zelfs al oplopen tot 27 graden.

Het pinksterweer: grote verschillen mogelijk
Pinksteren wordt gevierd op de zevende zondag ná Pasen. De weersverschillen met Pinksteren kunnen nogal groot zijn van jaar tot jaar. Dit heeft mede te maken met de datum waarop het gevierd wordt. De vroegst mogelijke Pinksterdag is 10 mei en de laatst mogelijke Pinksterdag is 13 juni. De kans op ‘kouder’ weer is halverwege mei natuurlijk een stuk groter dan halverwege juni. Opvallend is verder dat Tweede Pinksterdag gemiddeld kouder verloopt dan Eerste Pinksterdag. 

Pinksterweerverschillen.PNGOpvallend is dat Eerste Pinksterdag gemiddeld warmer verloopt dan Tweede Pinksterdag. De gemiddelde maximumtemperatuur op deze dagen ligt dan rond de 19,5 graden.

Eén keer is het landelijk tot een tropische dag gekomen met Pinksteren. Het werd toen, op 29 mei 1944 (Tweede Pinksterdag) precies 30,0 graden in de Bilt: tropisch warm dus. Het kan echter ook een stuk kouder zijn met Pinksteren. Vrij recent nog, in 2016, werd het op Eerste Pinksterdag slechts 12,1 graden. Dan is zelfs een jas zeker géén overbodige luxe.

Tropisch pinksteren.PNGSlechts één keer werd het tropisch warm op een Pinksterdag in de Bilt. Op 29 mei 1944 werd het toen precies 30,0 graden!

Het weer ná Pinksteren: tropisch warm op dinsdag?
Ná Pinksteren zijn we nog niet van het zonnige en zomerse warme weer af. De wind draait wat meer naar het zuidoosten met als gevolg dat er wat warmere lucht weet door te dringen naar ons land. Onder invloed van veel zonneschijn loopt de temperatuur dinsdag dan razendsnel op. Gemiddeld over het land wordt het ongeveer 27 à 28 graden. In het zuidoosten kan lokaal zelfs de tropische waarde van 30 graden worden aangetikt!

Tropisch.JPGDe verwachte maximumtemperaturen voor aanstaande dinsdag (MOS-verwachting). Op grote schaal wordt het zomers warm. Het is zelfs niet uit te sluiten dat het in het zuidoosten heel lokaal tot een tropische 30 graden komt. 

De dagen erna: toenemende onzekerheid
Na een lokaal tropisch warme dinsdag, neemt de onzekerheid van de weersverwachting toe. Op woensdag krijgen we wat meer te maken met een klein lagedrukgebiedje dat zich ontwikkelt boven Frankrijk. We bevinden ons dan een beetje op het grensgebied tussen warme lucht in het oosten van ons land en al wat koelere lucht ten westen van ons. Het hangt af van de exacte positie van het lagedrukgebied hoe hoog de temperaturen gaan uitpakken deze dag.

Op dit moment lijkt het erop dat het met name in het midden en oosten van het land nog zomers warm kan worden. Vanuit het westen dringt de koelere lucht dan langzaam al binnen. Verder zou er op woensdag al een enkele regen- of onweersbui kunnen ontstaan, met name in het (zuid)oosten van het land.

Donderdag en vrijdag: koeler (en eindelijk regen?)
Met name op donderdag en vrijdag zien we enorme spreiding in de temperatuur. Dát het hele land uiteindelijk te maken gaat krijgen met koelere lucht uit het noordwesten lijkt zeker, maar wanneer is nog even de vraag. Op dit moment lijkt op donderdag de temperatuur al een flinke stap terug te doen, waarbij het in ieder geval niet meer warmer wordt dan 20 graden gemiddeld over het land.

Pluim Nederland.PNGOok in de pluim voor het midden van Nederland zien we enorme spreiding voor de temperatuur vanaf woensdag. Met name op donderdag en vrijdag is de spreiding enorm! 

Verder kunnen er vanaf donderdag en vrijdag ook eindelijk weer eens wat buien vallen. Neerslag is inmiddels hard nodig, want we komen namelijk landelijk gemiddeld zo’n 160 mm tekort! Veel regen wordt er niet verwacht, maar elke regendruppel is natuurlijk welkom…

Droogte.jpgHet is nog altijd veel te droog in Nederland met gemiddeld een neerslagtekort van zo'n 160 millimeter! Elke regendruppel die er valt, is dan natuurlijk zeer welkom. 


31-05-2020 om 11:15 door Thomas Vermeulen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...