Actueel

De zalige geur van de eerste regen

Schoonhoven, Dilia van Zon

Eindelijk plaatselijk weer een beetje regen! Na een lange droge periode kunnen we vandaag rekenen op wat buitjes. dit weekend volgt er dan meer regen. Behalve natte straten en opgefriste tuinen brengt regen nog iets bijzonders met zich mee: de heerlijke geur van een frisse bui. Dit fenomeen heet petrichor, en veel mensen worden er blij van. Maar waar komt die geur eigenlijk vandaan?

Hoorn, Ger Zandbergen.pngHoorn, Ger Zandbergen

Petrichor is de naam voor de aardse geur die vrijkomt wanneer regen op droge grond valt. Het woord komt uit het Grieks en is samengesteld uit de woorden Petra (steen) en Ichor (bloed van de Goden). En daarmee verklaart dat meteen waarom mensen de geur zo fijn vinden. Al sinds het ontstaan van de mensheid is regen essentieel voor overleving, omdat het waterbronnen aanvulde en planten liet groeien. De geur van regen zou daarom diep in ons onderbewustzijn verbonden kunnen zijn met iets positiefs en levensbelangrijks als water. Daarnaast roept petrichor vaak sterke herinneringen en emoties op. Geur is direct verbonden met het deel in onze hersenen dat betrokken is bij emoties en herinneringen. Daarom kan de geur van regen ons terugbrengen naar fijne jeugdherinneringen, vakanties of momenten van ontspanning. Tot slot wordt de geur in verband gebracht met frisheid en zuiverheid, wat bijdraagt aan het gevoel van verfrissing na een regenbui.

Hierden, Regina Vastenhout.pngHierden, Regina Vastenhout

Petrichor is ontstaat door verschillende natuurlijke en chemische processen. Bepaalde planten scheiden in droge perioden oliën af die in de bodem worden opgeslagen. Ook mineralen en oliën in rotsen en stenen spelen een rol. Daarnaast zijn er bacteriën in de grond, vooral de 'actinobacteriën'. Deze micro-organismen breken organisch materiaal af en produceren daarbij een geurstof genaamd geosmine. Wanneer de eerste regendruppels de grond raken, ontstaan luchtbelletjes die deze geurstoffen de atmosfeer in slingeren. Uiteindelijk bereiken deze luchtbelletjes onze neus waardoor we de heerlijke frisse geur van petrichor kunnen ruiken!

Apeldoorn, Arco Visser.pngApeldoorn, Arco Visser

Wanneer ruik je het het sterkst?

Petrichor is het meest intens na een lange droge periode, wanneer de geurmoleculen zich hebben opgehoopt in de grond. Zodra de eerste druppels vallen, worden ze massaal de lucht in geslingerd. Zeker bij een stevige bui -zoals vandaag- komen ze massaal los. Ook hoge temperaturen versterken het effect, omdat warmte helpt om geurstoffen sneller vrij te laten komen. Dus nu vandaag na deze zeer lange droge periode eindelijk de eerste buien vallen is de geur het sterkst. Het moet overigens niet te hard regenen. Bij te veel regendruppels krijgen de luchtbellen met geurmoleculen niet de kans om rond te zweven en worden ze door de regen meteen weer naar de grond gedrukt. Je moet er ook nu snel bij zijn; vanaf morgenmiddag gaat het een langere periode regenen en dan is het weer voorbij. De komende week ziet er sowieso erg wisselvallig uit, met elke dag wel regen of zelfs behoorlijk wat regen, zoals op dinsdag en woensdag. 

meerdaagse.png


23-05-2025 om 09:45 door Marc de Jong


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...