Actueel

De volle wolfmaan

Vivian Kramer, Colijnsplaat

Afgelopen nacht was tijdens opklaringen de volle maan te zien. De eerste volle maan van het jaar en deze heeft de naam Volle Wolfmaan. Waarom dat is lees je in deze blog. 

De maancyclus: Hoe werkt het?

De maan draait in ongeveer 29,5 dagen om de aarde in een elliptische baan. Afhankelijk van de positie van de maan ten opzichte van de zon en de aarde, zien we verschillende fases:

  1. Nieuwe maan: De maan is niet zichtbaar, omdat de kant die door de zon wordt beschenen van de aarde af is gericht.

  2. Eerste kwartier: Na ongeveer 7 dagen is een halve maan zichtbaar.

  3. Volle maan: Na 14 tot 15 dagen staat de maan recht tegenover de zon, en zien we haar volledig verlicht.

  4. Laatste kwartier: Een halve maan is opnieuw zichtbaar, maar nu aan de andere kant van de cyclus.

Supermaan
Maanfases

Supermaan

De maan staat gemiddeld 384.450 km van de aarde. Door haar elliptische baan varieert deze afstand, wat invloed heeft op hoe groot en helder de maan lijkt. Wanneer de maan het dichtst bij de aarde staat en dit samenvalt met een volle maan, spreken we van een supermaan. De eerstvolgende supermaan is op 5 november 2025. De volle maan in december is ook een supermaan.

fig4.jpg
Supermaan

Wat is de wolfmaan?

De naam "wolfmaan" komt uit Noord-Amerika, waar inheemse volkeren alle volle manen een naam gaven. Deze namen waren vaak gebaseerd op het weer, de seizoenen of het gedrag van dieren. De wolfmaan, zichtbaar in januari, kreeg haar naam omdat wolven in deze koude wintermaand dichter bij menselijke nederzettingen kwamen en hun gehuil vaak te horen was.

Andere bekende namen voor volle manen zijn:

  • Aardbeimaan (juni): Verwijzend naar het aardbeiseizoen.
  • Bokmaan (juli): Het moment waarop herten hun gewei krijgen.
  • Oogstmaan (september): Hielp vroeger bij het oogsten in het maanlicht.
  • Wormmaan (maart): Een verwijzing naar wormen die na de winter weer tevoorschijn komen.

Daarnaast kan er soms een 13e volle maan in een jaar voorkomen, omdat de maancyclus niet precies synchroon loopt met onze kalender.

Henri, Andijk.jpeg
Volle wolfmaan met halo. Foto: Henri, Andijk

Bijzondere maanverschijnselen in 2025

Naast de wolfmaan zijn er in 2025 twee opmerkelijke maansverduisteringen:

  1. Vrijdag 14 maart 2025: Een totale maansverduistering in de vroege ochtend. Hierbij beweegt de maan door de schaduw van de aarde en wordt ze tijdelijk donkerder. Bij ons is alleen het begin van deze eclips zichtbaar.
  2. Zondag 7 september 2025: Een totale maansverduistering in de avond. Dit keer is het grootste gedeelte van de eclips zichtbaar in Nederland,  hoewel het begin niet te zien zal zijn.

Bij een maansverduistering komt er geen direct zonlicht op het maanoppervlak, waardoor de maan vaak een donkere of roodachtige kleur krijgt. Hierdoor wordt deze maan ook wel bloedmaan genoemd.

Komende nacht is de maan ook nog zo goed als "vol", echter is er veel bewolking aanwezig en de maan dus waarschijnlijk niet te zien.


14-01-2025 om 07:45 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...