Actueel

De lente voelt koud, maar is het niet

Fongers

De afgelopen dagen voelden fris aan. De temperatuur schommelde overdag rond de 10 graden en in de nacht kwam het kwik zelfs een nacht onder het vriespunt uit. Veel mensen bestempelen de huidige lente als koud, maar dat gaat iets te kort door de bocht.

Vorstdagen

De afgelopen week was ronduit fris. Overdag zou je in deze tijd van het jaar een graad of 16 mogen verwachten, maar afgelopen dagen kwam het kwik amper op 10 graden uit. In de nachten zakte het kwik ook soms flink onderuit. Gisteren kwam het tot de eerste echte vorstdag deze lente met in de vroege ochtend op grote schaal temperaturen onder het vriespunt. En dat werd tijd! Met één vorstdag op de teller in de Bilt, staat het voorjaar tot nu toe bovenaan vorstarme lentes sinds het begin van de metingen. Uiteraard kan dat in mei nog veranderen, maar de kans op een vorstdag in mei is klimatologisch gezien de laatste jaren erg klein.

De kans op vorst in de Bilt in mei is de afgelopen jaren door het opwarmende klimaat enorm afgenomen. (Bron: wetterzentrale)

De kans op vorst in de Bilt in mei is de afgelopen jaren door het opwarmende klimaat enorm afgenomen. (Bron: wetterzentrale)

Gemiddelde lentetemperatuur

De gemiddelde temperatuur van de huidige lente is met 7,67 graden tot nu toe behoorlijk hoog. Vooral de maand maart heeft een flinke duit in het zakje gedaan. De maartmaand kwam namelijk uit de bus als warmste maart sinds het begin van de metingen. Ook april verloopt tot nu toe erg zacht. Het iets koudere weer van deze week trekt het gemiddelde wel iets naar beneden. Met de weersverwachtingen voor de komende week eindigt april waarschijnlijk alsnog binnen de top 10 van warmste aprilmaanden sinds 1901! Qua gemiddelde maximumtemperatuur staat de lente tot nu toe op een 54e plaats en daarmee is de dagtemperatuur iets koeler dan het klimatologisch gemiddelde. Vooral de nachtelijke temperaturen trekken de gemiddelde temperatuur van deze lente flink omhoog. Met een gemiddelde minimumtemperatuur van 6 graden staat de lente van 2024 tot nu toe om een 4e plaats.

Verwachting

Het iets frissere, maar niet extreme, aprilweer van de laatste dagen houdt nog heel even aan. Op koningsdag warmt de boel weer op . De wind wordt meer zuidelijk en de temperatuur komt met zo'n 17 graden overdag weer rond gemiddelde waardes voor eind april uit. Al blijft koningsdag niet helemaal droog. De allerlaatste dagen van april stijgt het kwik verder en neemt de kans op een paar warme dagen van rond de 20 graden weer toe. Al is de kans op stralend zonnig en droog weer niet heel erg groot.

De komende dagen klimt het kwik zowel overdag als 's nachts uit het dal.De komende dagen klimt het kwik zowel overdag als 's nachts uit het dal.


24-04-2024 om 11:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...