Actueel

De lente gaat bijna van start!

Het is niemand ontgaan dat het tot een aantal dagen geleden nog lenteachtig weer was! Met temperaturen tot zo’n 19 graden en veel zon was het volop lenteweer. Het was daarentegen nog geen officiële lente. Die begint (voor ons) pas maandag. We bespreken het in deze blog!

Er wordt altijd onderscheid gemaakt tussen de meteorologische lente en de astronomische lente. Deze beginnen namelijk op een verschillende datum. Hieronder bespreken we de verschillen.

Meteorologische lente

De meteorologische lente, of de meteorologische seizoenen in het algemeen, zijn er eigenlijk op “gemaakt” om zo simpel mogelijk te zijn. Door middel van een internationale overeenkomst, is besloten dat de meteorologische seizoenen altijd de 1e van de maand beginnen. Dat betekent dat de meteorologische lente aanstaande maandag al van start gaat, want dan is het 1 maart!

Niet alleen is dat makkelijk te onthouden, maar het is ook belangrijk voor de statistiek. Door altijd op de 1e dag van de maand te beginnen, heb je geen last van het feit dat een seizoen de ene keer op de 20e en de andere keer op de 21 begint.

Astronomische lente

Dan is er de meest bekende start van de lente: de astronomische lente! Wanneer deze begint, is daarentegen wat lastiger te onthouden. In de meeste jaren is dat op 20 maart, maar dat is niet altijd het geval. Dit heeft te maken met het feit dat de astronomische lente begint zodra de zon loodrecht op de evenaar staat.

2017_BeginLente.jpg

Doordat een jaar nooit exact 365 dagen duurt, vinden de seizoenswisselingen ieder jaar op een net wat andere tijd plaats. De ene keer is dat dus 20 maart, maar de andere keer is dat bijvoorbeeld 21 maart. De komende tijd is het makkelijk te onthouden dat de lente op 20 maart begint, want tot het jaar 2048 is dat het geval.

De astronomische lente van 2021 begint op 20 maart om 10:37 exact! Dan is het in ieder geval voor iedereen lente, want aanstaande maandag is het voor ons meteorologen in ieder geval al lente.

Daglengte

De lente is ook goed te herkennen aan het feit dat de dagen steeds langer worden. Waarschijnlijk is het je nu al opgevallen dat de dagen weer (flink) langer worden, maar dat gaat de komende maanden nog wel even door. De naam “lente” is namelijk ook een afleiding van “het lengen van de dagen”.

Daglengte_Zonsopkomst_ondergang_06.png

Langere dagen betekent natuurlijk ook meer zonuren (mits het helder is). Als de zon dus langer schijnt, heeft deze ook langer de tijd om het aardoppervlak op te warmen. Daarnaast neemt de zon in kracht toe. Dit heeft natuurlijk effect op de temperatuur als het zonnig is.

Lenteweer?

Met de ingang van de meteorologische lente, komt ook vaak de vraag of er ook lenteweer in zicht is.

Het antwoord is simpel gezegd dat dat niet zozeer het geval gaat zijn. Vooral aanstaande dinsdag kan het misschien nog even lenteachtig aanvoelen. Het wordt dan zo’n 13 graden en er is waarschijnlijk veel ruimte voor de zon! Daarna slaat het weerbeeld wel om naar een kouder weertype, maar zeg nou eerlijk: Moeder Natuur heeft ons nog niet heel lang geleden verwend met lenteachtig weer!


27-02-2021 om 17:00 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...