De nachten worden steeds langer, voor een prachtige zonsopkomst kun je dus steeds later uit de veren! Soms zie je een spectrum van kleuren. Maar waarom kleurt de hemel tijdens de zonsopkomst eigenlijk rood?
Na een afstand van ongeveer 150 miljoen kilometer te hebben afgelegd, bereikt het zonlicht de aarde. Daar doet licht maar 500 seconden over! Zodra het zonlicht de dampkring van de aarde bereikt, wordt het door de deeltjes in de lucht verstrooid. De zon straalt een heel spectrum aan licht uit, van blauw tot geel en rood. Sommige kleuren verstrooien makkelijker dan andere kleuren.
Zo wordt de kleur blauw meer verstrooid dan rood. Dat is dan ook de reden waarom de hemel overdag blauw is (behalve bij bewolking natuurlijk…). Als de zon opkomt, is het pad van het zonlicht door de atmosfeer het langst, veel langer dan wanneer de zon op zijn hoogst staat. Omdat het pad door de atmosfeer zo lang is, wordt onderweg al veel van het blauwe licht verstrooid. Vooral de rode kleuren blijven over en dat is dan de rede waarom de zonsopkomst (en natuurlijk ook de zonsondergang) rood kleurt!
Blauwe kleuren worden door de atmosfeer meer verstrooid dan groene en rode kleuren.
Dit alles levert natuurlijk bijzonder mooie weerfoto’s op! Hier is een kleine selectie van de foto's die vanochtend zijn binnengekomen:
Als je ook leuke weerfoto's hebt, klik hier en voeg ze toe op onze website!