En weer heeft het KNMI code oranje afgegeven wegens zware onweersbuien. Net als twee keer eerder deze week. Maar wat betekenen die codes nou en wat moeten we doen als er een weerwaarschuwing wordt afgegeven?
Een weerwaarschuwing wordt uitgegeven door het KNMI. Bij code oranje of rood worden verschillende weerbureaus -ook Buienradar- geconsulteerd. De waarschuwingen zijn bedoeld om ons allemaal te waarschuwen als er overlast of gevaar dreigt door weersomstandigheden. Dat kan gladheid of sneeuwval zijn, maar ook mist of veel wind of regen en extreme hitte of kou.
De codes worden per provincie bepaald. Zo is er een goed onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld heel harde wind aan de kust en iets minder harde wind in het binnenland. In het geval van vandaag kan goed worden aangegeven dat de buien zwaarder worden naarmate ze over het warmere land trekken. In Zeeland, Brabant en Noord- en Zuid-Holland geldt code geel, in de provincies in het binnenland is dat code oranje.
Bij de code oranje van vandaag draait het om onweersbuien, de bijbehorende windstoten en grote hoeveelheid regen in korte tijd. Ook de kans op hagel en zelfs de grootte van de hagelstenen speelt mee. Bij code geel gaat het om lokale onweersbuien met windstoten van meer dan 60 kilometer per uur, meer dan 30 millimeter regen in 1 uur en hagelstenen tot 2 centimeter. Code oranje wordt afgegeven als bij georganiseerde onweersbuien (bijvoorbeeld meerdere onweersbuien in een lijn- of boogvorm) en als er windstoten van meer dan 75 kilometer kunnen voorkomen, er meer dan 50 millimeter regen in een uur kan vallen en de hagelstenen groter dan 2 centimeter kunnen zijn.
Bron: KNMI
De codes worden uitgegeven zodat iedereen zich -indien nodig- kan voorbereiden op het weer. Toch maar even die losse spullen in de tuin binnenhalen of vastzetten, of maar niet met een bootje het water op gaan. Ook voor evenementen zijn de codes van belang. Zo kan bij extreme hitte op een festival besloten te worden extra water uit te delen, of bij regen juist wat meer plekken om te schuilen neer te zetten.
Dus het devies is: oppassen! Houd via Buienradar in de gaten wanneer de buien komen en hoe heftig ze gaan zijn.