Vandaag hebben we te maken met advectiemist. Maar wat is advectiemist en hoe verschilt dat van normale mist? Je leest het in deze blog.
Mist
Mist is in principe niets anders dan een laag bewolking dat zich vanaf de grond naar boven uitstrekt, terwijl normale bewolking natuurlijk de grond niet raakt. Mist vormt zich doordat de lucht alle vocht niet meer vast kan houden. In het verleden kwam vaker mist en zeker dichte mist voor dan tegenwoordig, dit heeft te maken met het feit dat de lucht tegenwoordig veel schoner is dan 30 tot 50 jaar geleden. Tegenwoordig rijden veel minder vieze wagens op de weg en stoken we minder hout thuis. Ook de afname van kolencentrales heeft hiermee te maken. Het aantal roet- en stofdeeltjes die vroeger dus veel vaker de atmosfeer in gestoten werden, is afgelopen 30 jaar gigantisch afgenomen. En daarmee is ook de kans op (dichte) mist afgenomen.
Dagen met slecht zicht.
Condensatiekernen
Al die roet- en stofdeeltjes noemen we condensatiekernen. Bij het ontstaan van mist vind het vocht dat condenseert het fijn om zich te hechten aan een condensatiekern. Hoe meer condensatiekernen in de lucht, hoe groter de kans op slecht zicht. Zeg 50 jaar geleden waren er significant meer van deze kerntjes in de lucht dan nu en hierdoor was toen dus de kans op slecht zicht groter.
Mist en vorst in Leersum vanmorgen. Foto: Wim van de Bovenkamp
Hoe ontstaat die mist?
Je hoort het de meteoroloog soms wel eens zeggen: "Bij opklaringen kan mist ontstaan". In dit geval is er sprake van stralingsmist. Overdag straalt de zon op het aardoppervlak. Die straling bevat energie en hierdoor warmt het aardoppervlak op. Deze warmte wordt met de lucht erboven uitgewisseld en dus warmt dan de lucht waar wij doorheen lopen ook op.
's Nachts schijnt natuurlijk de zon niet meer, maar dat betekent niet dat er geen straling meer is. Wat namelijk ook gebeurt, is uitstraling. Het aardoppervlak straalt namelijk ook weer uit en verliest daardoor energie. Een verlies aan energie betekent dat het aardoppervlak afkoelt en, net zoals het overdag opwarmt, koelt de lucht vlak boven het aardoppervlak ook weer af. Dit afkoelen is het belangrijkste proces voor de vorming van mist.
Vorming van mist.
Koudere lucht kan minder waterdamp bevatten. Als het dus vochtig genoeg is en/of het hard genoeg afkoelt, zit de lucht op een gegeven moment "vol". Het kan alle waterdamp niet meer vasthouden en hierdoor vormen kleine waterdruppeltjes die in de lucht hangen: mist. Wanneer de lucht "vol" zit met waterdamp, is de relatieve luchtvochtigheid ook 100%. De lucht is dan dus verzadigd. Hoe meer condensatiekernen hierbij betrokken zijn, hoe dichter de mist in potentie kan worden.
Vorming van mist.
Advectiemist
Vandaag hebben we dus te maken met advectiemist. Dit is mist die ergens anders is ontstaan en onze kant op geblazen wordt. Het heeft dus een ander brongebied. Deze mist komt uit noord Frankrijk en is vannacht het zuiden van Nederland binnengetrokken als gevolg van een zuidenwind aan de grond. Halverwege de ochtend was het mistgebied tot halverwege het land gekomen.
Wanneer de mist verder trekt richting het noorden, maakt het daarachter ruimte voor de zon. De huidige stand van de mist kan je hier bekijken.
Vanmiddag mist in het noorden.