Actueel

In samenwerking met:

Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.

De metingen liegen er niet om. Wereldwijd werd het gemiddeld 14,14 graden. Dit is 0,73 graden warmer dan het gemiddelde van de maand maart tussen 1991 tot 2020, concludeerde de Europese klimaatdienst Copernicus Climate Change Service (C3S).

Het vorige record kwam uit 2016, wat nu verbroken werd. Gemiddeld werd het afgelopen maand 0,10 graden warmer dan het vorige warmterecord. 

Hitte in Europa

In Europa lag de gemiddelde temperatuur nog hoger dan het gemiddelde wereldwijd in vergelijking met het oude gemiddelde van 1991 tot 2020. In Europa steeg de temperatuur hier namelijk 2,12 graden bovenuit. 

Hierdoor was afgelopen maart de op een na warmste maart ooit gemeten. In 2014 werd het nét iets warmer, met een verschil van 0,02 graden. 

Samantha Burgess, adjunct-directeur van Copernicus CLimate Service (C3S) benadrukte het belang van de huidige situatie: "Maart 2024 zet de reeks klimaatrecords voort die omvallen wat betreft de luchttemperatuur en de oppervlaktetemperaturen van de oceanen."

"De mondiale gemiddelde temperatuur is de hoogste ooit gemeten, waarbij het de afgelopen twaalf maanden 1,58 graden warmer werd dan voor het pre-industriële niveau." 

1,5 graden

Hiermee stijgt het mondiale gemiddelde al uit boven de drempel van 1,5 graden opwarming, die door wetenschappers wordt gezien als een zorgwekkende mijlpaal. 


09 april 2024 04:03


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25