Actueel

In samenwerking met:

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.

In De Bilt werd later op de middag zelfs een temperatuur gemeten van 24,0 graden. Voor een landelijk record moest het op het meetstation in De Bilt warmer dan 23 graden worden. Dat record is nog maar een paar jaar oud: uit 2020. 

Bij meer dan 25 graden is het een 'zomerse dag'. Dat gebeurde in ons land nog nooit eerder dan 14 april, zoals in 2007 het geval was. Die temperatuur werd wel gemeten in het zuiden, in Eindhoven werd het zelfs 25,4 graden, maar niet in De Bilt. Daardoor is het geen landelijke zomerse dag geworden.

Geen lokaal record

Hoeveel records er sneuvelen, ligt in grote mate aan sluierbewolking die ook over Nederland trekt. Ook hangt er zogenoemd Saharastof boven ons land. Dat kan de temperatuur net een beetje dempen.

De temperaturen liggen vandaag flink hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Normaal is het 12,5 graden. Eén warme dag wordt niet per se veroorzaakt door klimaatverandering, maar een trend is er wel. "Over 10 jaar is het door klimaatverandering de normaalste zaak van de wereld dat de eerste plaatselijke 25 graden al in april valt", zei Maurice Middendorp van Buienradar gisteren.

Voor wie van hoge temperaturen houdt, is het zaak om vandaag te genieten. Morgen ligt de temperatuur een stuk lager, met 16 graden in het noordwesten tot 21 graden in het zuidoosten. De zon schijnt wel geregeld en op veel plaatsen blijft het droog.


06 april 2024 14:42


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25