Actueel

In samenwerking met:

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.

"Vandaag blijft het heel regenachtig", zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "Met name in het zuidoosten van het land kunnen die buien pittig zijn en kan er wat onweer bij zitten. Richting vanmiddag wordt het vanuit het westen iets droger, maar niet veel. Er is ook wel kans op zon tussendoor, met name in het zuiden van het land."

De temperatuur schommelt vandaag rond de 14 graden. "Dat is wat hoger dan normaal voor de tijd van het jaar."

Morgen nog nat

Volgens De Jong hebben we te maken met een 'treintje van lagedrukgebieden' dat op ons afkomt. "Bij een lagedrukgebied waait de wind tegen de wijzers van de klok in, wat betekent dat bij ons hele krachtige zuidelijke stroming onze kant op komt. Harde wind vanuit Zuid-Spanje en Afrika wordt onze kant opgeblazen. Wij merken daar morgen wat van."

Morgen wordt het iets warmer; gemiddeld 16 graden. In het zuiden kan het 17 graden worden. "Met name in het noorden van het land is het in de ochtend nog nat", zegt De Jong. "We hebben best wel een natte periode. Op vrijwel alle plekken zitten we ruim boven de normale hoeveelheid neerslag. Dat zie je ook in de natuur. Hoge temperaturen en veel vocht zijn de ideale groeiomstandigheden. De waterstanden in de natuur zijn hoog."

Morgenmiddag wordt het langzaam droger. Dan hebben we het even gehad met de regen.

Eerste lokale zomerse dag

En dan door naar zaterdag. Naar verwachting wordt het dan de eerste lokale zomerse dag. Het wordt 23 graden in het midden van het land en op een enkele plek in het zuiden zelfs 26 graden. "Zaterdag wordt echt een topdag. Echt zomer in de lente. Het wordt droog en zonnig, met een beetje sluierbewolking."

Er zit saharastof in de lucht, waardoor het een beetje flets wordt." In de nacht van zaterdag op zondag wordt het niet kouder dan 13 graden. "Dat is wat je midden zomer niet raar zou vinden, maar normaal gesproken zou het in deze tijd in de nacht een graad of 4 moeten zijn."

Vrij uitzonderlijk

De Jong noemt de hoge temperatuur vrij uitzonderlijk. "Het kan zijn dat er datumrecords gaan sneuvelen. Laat in april is het niet gek als we de 25 graden halen, maar vroeg in april is wel apart." De hoge temperaturen houden verband met het opwarmende klimaat. "Jaren geleden was de eerste zomerse dag op 17 mei, nu zouden we die op 6 april hebben."

Op zondag en maandag hebben we kans op een enkel buitje, maar ligt de temperatuur nog steeds op 18 graden. Vanaf dinsdag lijkt de temperatuur omlaag te gaan.


04 april 2024 11:21


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25