Actueel

In samenwerking met:

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.

Vietnam is wereldwijd de grootste producent en exporteur van de Robusta-koffieboon en het land wordt op dit moment geteisterd door enorme hitte. Zo is de temperatuur in de provincies Son La en Hoa Binh opgelopen tot 41 graden. Normaal gesproken is het pas halverwege mei zo warm in dat gebied.

Volgens Vietnamese media werden er in maart ook al zestien hitterecords verbroken. En dat is dus geen goed nieuws voor koffieliefhebbers, want deze hitte kan de oogst van de Robusta-koffieboon schaden. 

Prijzen waren al gestegen

De prijs voor een ton robusta-koffie klom vandaag dan ook met 2,8 procent tot 3765 dollar. Dit jaar waren de prijzen al meer dan 30 procent gestegen, mede door een kleiner aanbod van bonen die worden gebruikt voor oploskoffie en espresso. Wat dit betekent voor koffie in de Nederlandse supermarkt, is nog onduidelijk.

"De weersomstandigheden zijn niet bemoedigend. Er is nog steeds bezorgdheid over een mogelijk watertekort voor irrigatie, wat de productie van het volgende seizoen ook kan schaden", zei een handelaar van de Londense koffie-importeur DRWakefield. De koffieproductie in Vietnam ligt dit jaar ongeveer 20 procent lager dan vorig jaar.


03 april 2024 20:01


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25