Actueel

In samenwerking met:

17 gewonden in Belgisch dorp door zware windstoten, 50 gebouwen beschadigd

In het Belgische Beauraing in de provincie Namen zijn zeventien mensen lichtgewond geraakt nadat het dorp werd geteisterd door noodweer. Ook raakten zeker vijftig gebouwen beschadigd.

De storm raasde gisteravond rond 23.00 uur door het centrum van het dorp. Tien mensen raakten gewond toen het terras van het café waar ze zaten werd weggeblazen door de harde wind. "Het leek wel een apocalyps", zegt een vrouw tegen Sudinfo.be.

Slachtoffers werden tijdelijk opgevangen in het culturele centrum. Ook werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. 

Ondergelopen kelders

Brandweerdiensten kregen veel meldingen over ondergelopen wegen en kelders. Ook waaiden veel bomen om en werden wegen versperd. In de omliggende dorpen Eprave en Mont-Gauthier werden enkele daken afgerukt.

De Belgische nieuwszender VRT spreekt van een "kleine tornado", maar volgens Thomas Vermeulen van Buienrader kan je dat niet met zekerheid zeggen. "Het kan net zo goed een valwind zijn geweest. Daarbij zakt koude lucht samen met de neerslag extreem snel naar beneden. Wanneer deze lucht de grond raakt, kan het maar één ding doen: horizontaal verder gaan. Dat kan enorme windstoten opleveren."

En áls het een tornado was geweest, dan is dat volgens Vermeulen best bijzonder, maar niet uniek. "Het is niet de eerste keer dat tornado's voorkomen in de Benelux." 


20 juni 2021 11:19


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25