Actueel

In samenwerking met:

Nederland beleeft eerste warme dag – en het wordt nog mooier

De temperatuur in De Bilt kwam vandaag uit op 23 graden en dat betekent een warmterecord voor 6 april. Niet alleen was het de eerste landelijke warme dag, maar ook de warmste dag van het jaar tot nu toe. Goed nieuws voor wie de kou en de regen beu is: de weersverwachting voor de komende dagen ziet er goed uit.

In de aanloop naar het paasweekend blijft het prima, zegt Maurice Middendorp van Buienradar. Tot en met Goede Vrijdag is het mooi weer. "Vandaag is de lucht strakblauw, maar vanuit het westen gaat de bewolking toenemen en draait de wind ook naar het westen, waardoor het even weer iets koeler wordt." 

Zomerse waarden

Door een koufrontje met die koelere lucht erachter pakt de temperatuur morgen iets minder hoog uit. "Maar woensdag kan het zelfs nog wat warmer worden dan vandaag", zegt Middendorp. " Ik sluit niet uit dat we met name in Limburg, het oosten van Brabant, in de Achterhoek en Twente gaan uitkomen rond de 25 graden of nog iets hoger. Dat zijn zomerse waarden." 

Vorig jaar was de eerste landelijke warme dag op 7 april. "Het is vrij normaal voor deze tijd van het jaar", zegt Middendorp. Ter vergelijking: het dagrecord dat vanmiddag uit de boeken ging, 21,1 graden, stamt uit 1960. En de vroegste warme dag sinds het begin van de metingen – van een landelijke warme dag is sprake als de temperatuur in De Bilt uitkomt boven de 20 graden – werd genoteerd op 17 maart 1990.

Wisselvallige Pasen?

Of we met Pasen weer lekker in de tuin of op het balkon kunnen zitten, is nog maar de vraag. "Het lijkt erop dat dit weekend wat wisselvalliger wordt, misschien ook met wat neerslag", zegt Middendorp.

Ook de temperatuur is een onzekere factor. "De zon gaat het wat moeilijker krijgen en het kan nu nog alle kanten op: de bovenkant van de langetermijnverwachting zit zo rond de 22 graden, maar het kan evengoed 12 graden worden. Dat zal in de loop van de week wel duidelijker worden."


06 april 2020 14:34


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25