Actueel

In samenwerking met:

Warme winter: nu al teken en bloeiende bloemen, maar ook angst voor overlast

Het is officieel: afgelopen december staat in de top 10 van warmste decembermaanden ooit. En dat merken we in de natuur. Er staan bijzonder veel bloemen in bloei en ook de eerste teken zijn alweer gezien. "Als dit zo blijft, gaan we dit jaar meer overlast krijgen van insecten."

Boswachter Erik de Jonge merkt het in zijn dagelijkse werkzaamheden: de natuur loopt voor. Hij haalde gisteren al de eerste teek uit de vacht van zijn hond.

"Dat is natuurlijk heel vroeg", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Meestal heb je de eerste warme voorjaarsdagen in maart. En dan explodeert dat zo'n beetje in april. Maar het is nu al zo warm, zelfs de teken worden al actief."

De boswachter ziet niet alleen de eerste teken opduiken. "Vorige week zag ik nog een grote zwerm muggen vliegen boven het water. En daardoor worden de vleermuizen op hun beurt ook weer actief." 

Voorsprong voor natuur

Ook de zoogdiervereniging ziet signalen binnenkomen dat de natuur alweer op gang is gekomen. "Dat zie je aan de egels, maar ook de eerste salamanders zijn al gezien", vertelt Maurice La Haye.

Zorgen over de beesten maakt hij zich niet. Want niet alleen de egels en vleermuizen zijn actief, ook de prooidieren waarop zij jagen, zijn in beweging. "Normaal gesproken gaan dieren in winterslaap om een periode van weinig voedsel te overbruggen. Maar als er genoeg voedsel is, is ook die winterslaap niet nodig."

Veel bloemen geteld

Er zijn ook veel meer bloeiende bloemen geteld dan de afgelopen jaren. Ieder jaar houdt natuurorganisatie Floron samen met Tuintelling.nl een telling tussen Eerste Kerstdag en 3 januari. Daarbij wordt gekeken naar bloeiende planten in de natuur. En dit jaar werden liefst 571 soorten in bloei geteld.  Ter vergelijking: in 2018 waren dat er 537, en in 2017 nog 482 plantensoorten.

Laurens Sparrius van Floron: "Alleen in 2015 hebben we nog meer plantensoorten in bloei geteld, maar dat was qua warmte ook uitzonderlijk. Dat was voor Nederland de warmste decembermaand ooit. Maar je ziet dus wel het effect van warm weer op de planten." 

Is dat erg? Dat hangt er volgens Sparrius enorm van af of er nog vorst komt. Als veel vroege bloeiende bloemen alsnog te maken krijgen met flinke nachtvorst, kunnen die kapot gaan. Maar dat is dus erg afhankelijk van het verdere verloop van de winter.

Overlast

Boswachter Erik: "De natuur denkt: het is warm, dus we gaan vast beginnen. Als dit zo blijft, dan gaan we wel dingen merken. Bijvoorbeeld aan insecten die normaal gesproken doodgaan in de winter, maar dat nu overleven. Muggen, teken, maar ook wespen. Die kunnen dan echt meer overlast gaan geven, absoluut."

Toch benadrukt ook Erik dat het onzeker is. "Wat ook kan, is dat je na zo'n warme winter toch nog drie dagen flinke vorst krijgt. Dan krijgt zo'n jonge populatie een enorme klap. En dan zijn er juist weer minder insecten in de zomer."

En voor de zoogdieren is het ook nog even afwachten. Sterker nog, misschien is het warme weer ook een voordeel. Marcel La Haye: "Het zou kunnen dat de egels bijvoorbeeld eerder gaan paren, omdat ze nu al actief zijn."


11 januari 2020 07:47


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25