UV straling Nederland

De zonkracht, of ook wel UV-index, is een maat voor het voor effecten relevante UV-stralingsniveau. De zonkracht is het hoogst rond het middaguur in de zomer, bij een hoge zonnestand, dunne ozonlaag en weinig bewolking. De maximale waarden die in Nederland voorkomen zijn 7 tot 8.
Uitleg over UV straling vindt u op Wikipedia. Uitleg over de gevolgen van de zon voor uw huid vindt u bij de KWF Kankerbestrijding.


Bron: RIVM

RIVM meet de UV-irradiantie sinds 1994. Vanaf juni 2006 worden deze metingen als zonkracht automatisch gepubliceerd op het internet. De metingen zijn afkomstig van de spectrale opstelling op het dak van het Cohengebouw op het RIVM-terrein.

Maximale waarden
In Nederland wordt eind juni, begin juli de hoogste zonkracht gemeten. Zo'n 4 keer per jaar komt de zonnekracht boven de 7. De afgelopen 10 jaar is slechts 2 keer een waarde boven de 8 gemeten.

Bewolking
Een volledig bewolkte hemel geeft zeker geen volledige bescherming tegen de UV-straling. Bij gedeeltelijke bewolking kan de dagdosis zelfs hoger uitvallen dan op een onbewolkte dag. Bewolking levert hooguit een beschermingsfactor 5.
Bescherming met een factor 2 tot 3 door wolken is veel waarschijnlijker, zware (onweers)buien buiten beschouwing gelaten.

Het effect van bewolking is veel kleiner op de UV-instraling dan op het licht en de warmte straling van de zon. Dit komt doordat slechts de helft van de ontvangen UV instraling afkomstig is uit de richting van de zon, de andere helft bereikt ons van alle kanten door verstrooiing in de lucht. Zo wordt onder een parasol op het strand de UV instraling maar met de helft voorkomen, terwijl de warmte straling volledig afgeschermd is.

De dagdosis van een bewolkte dag is gemiddeld 35% lager dan die van een onbewolkt dag. Ook de gemeten jaardosis ligt gemiddeld 35% lager ligt dan de gemodelleerde onbewolkte jaardosis.

Bron: RIVM

Buienradar shop

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Buienradar Europa

Buienradar Europa

Satelliet Nederland

Satelliet

Actuele wind

Windstoten Nederland

Regenverwachting EU

Regenverwachting Europa

Temperatuur EU

Drukverwachting Europa

Pollen Nederland

Pollen

 

Besteenpopulairste Weerenverkeer