Actueel

Weerbericht

Koud, droog winterweer

Geplaatst op maandag 16 januari 2017 om 17:53 door Helga van Leur

De komende dagen ligt er een hogedrukgebied pal boven Nederland. Dat levert rustig winterweer op. Vooral later in de week kunnen de weersverschillen tussen noord en zuid opvallend groot worden.

Vanavond gaat de mist zich weer uitbreiden en zakt het kwik rap omlaag. Overal gaat het flink vriezen: in het oosten kan het vannacht boven een sneeuwdek kan het lokaal wel -10 graden worden. In de rest van het land vriest het op de meeste plaatsten matig met temperaturen tussen de -8 en -2 graden. Lokaal kan het door sneeuwresten en aanvriezende mist glad zijn. Vannacht waait het nauwelijks.

Morgen start de dag koud (krabben!) en mogelijk grijs met mist of laaghangende bewolking. In de middag wordt het vrijwel overal zonnig bij maxima rond het vriespunt. Mogelijk wordt het de tweede officiële ijsdag van 2017 (maximumtemperatuur in de Bilt lager dan 0,0°C). De wind is daarbij zwak en variabel.

Op woensdag starten we ook zeer koud met veelal matige vorst en overdag blijft de temperatuur nog een dagje rond het vriespunt schommelen.

De dagen daarna zijn zeer onzeker, maar worden de verschillen tussen noord en zuid mogelijk behoorlijk groot. Noordelijk Nederland maakt de meeste kans op een zachte westelijke aanvoer vanaf de Noordzee, terwijl het zuiden lang in de koude aanvoer uit het zuidoosten lijkt te blijven zitten. In het algemeen lijkt de temperatuur wat te stijgen maar de pluim laat zien dat de verwachting vanaf donderdag erg onzeker is. Het blijft in elk geval droog!

image description
Helga van Leur
Sinds 1997 meteoroloog en presentator voor het RTL Nieuws en nu ook voor Buienradar. De afgelopen jaren uitgeroepen tot populairste weerpresentator van Nederland. Verzorgt daarnaast lezingen over o.a. klimaatveranderingen.