Actueel

Vakantieweer in eigen land!

De komende week hebben alle (basis-)scholen meivakantie. Voor sommigen die de kou van de afgelopen tijd zat zijn misschien hét moment om even richting Zuid-Europa te gaan. Maar vakantievierders in eigen land zijn spekkoper: het wordt een prima lenteweek met hoge temperaturen en regelmatig zon! De onweersbuien moeten we even op de koop toe nemen.

Lucht uit het Middellandse Zeegebied
Een complex lagedrukgebied ligt de komende dagen rond Groot-Brittannië. Aan de oostkant daarvan sijpelt vanaf de Middellandse Zee regio warme lucht richting Centraal Europa. Die warme lucht wordt met een omweggetje over Duitsland onze kant op getransporteerd en zorgt komende week voor vrij hoge temperaturen. Enige onstabiliteit is wel aanwezig vanwege de vochtige lucht, dus we mogen ook af en toe wat (onweers)buien verwachten. In de tweede helft van de week komt een lagedrukkern in de buurt van ons land te liggen. Dat zou voor een deel van Nederland nog wel roet in het eten kunnen gooien, met name op donderdag. Er komt dan namelijk een westelijke stroming op gang aan de zuidkant van het lagedrukgebied. De kaarten liggen er op dat moment dus minder bij voor de zuidelijke regio’s terwijl het in het noord(oost)en nog prima weer zou kunnen zijn!

Morgen veel zon en lokaal al 20 graden
Morgenochtend start de dag met veel zonneschijn! De temperaturen liggen ’s nachts nog aan de lage kant, met minima rond 5 graden, maar lopen ’s ochtends redelijk snel op naar aangenamere waarden. Aan het eind van de ochtend zal het in de oostelijke helft al wel 15 graden zijn. De maximumtemperaturen zien we ’s middags tussen de 20 graden in het zuidoosten en 17 graden in het noordwesten uitkomen. De Wadden blijven met 14 graden ietsjes achter. ’s Middags ontstaan stapelwolken die de zon wat hinderen, ook komt er uit het zuidoosten wat meer hoge bewolking binnendrijven. Overdag lijkt het wel overal droog te blijven, ’s avonds laat en ‘s nachts kan een spatje regen vallen in het (zuid)oosten. De wind is zuidelijk en ten opzichte van vandaag duidelijk in kracht afgenomen.

zonn.png
In het noordwesten kunnen ze morgen het langs van de zon genieten voordat de stapelwolken en hoge bewolking mee gaan concurreren. 

Dinsdag warmer maar niet droog
Op dinsdag bereikt de echt warme lucht ons via het oosten, het vocht dat meekomt zorgt echter voor de nodige onstabiliteit. Overdag kan al een lichte bui vallen, met name ’s ochtends, maar dat stelt nog weinig voor. Verder heeft de zon het wat lastiger, er komt behoorlijk wat bewolking voor, maar af en toe weet de koperen ploert daar wel doorheen tevoorschijn te komen. De maximumtemperaturen zullen aan de kust rond 18 à 19 graden uitkomen, iets verder in het binnenland wordt de twintig al aangetikt en in het oosten mag op lokaal 23 graden gerekend worden. ’s Avonds neemt de dreiging van onweersbuien vanuit het zuiden toe.

Woensdag het warmst, maar ook onweer
Op woensdag weet de warmste lucht het oosten van het land te bereiken. Daar kan het dan misschien wel een zomerse 25 graden worden. In het westen is het op woensdag al wat minder, aan de kust mogelijk zelfs maar een graad of 15. Iets verder naar het binnenland komen we echter alweer snel op 20 graden uit. Er is genoeg ruimte voor de zon, afgewisseld met een enkele stapelwolk en wat hoge wolkensluiers. Vanuit het zuidoosten neemt in de loop van de middag echter opnieuw de onweerskans toe. In de vochtige, warme lucht zijn de omstandigheden best goed voor de ontwikkeling van enkele stevige onweersbuien. Houd woensdagmiddag en -avond de Buienradar dus vooral ook even goed in de gaten.

Donderdag flinke verschillen maar nog een onzekere verwachting
De positie van een lagedrukgebied ten opzichte van Nederland gaat op donderdag waarschijnlijk voor behoorlijke verschillen in weerbeeld en temperatuur zorgen. Wel is belangrijk om op te merken dat op deze termijn de precieze locatie van dit drukgebied nog zomaar 100 km kan verschuiven, zulke verschuivingen hebben behoorlijk wat impact op de verwachting voor donderdag dus is het precieze weerbeeld nog even onzeker. Zoals het er nu bij ligt krijgt noordoost Nederland ook donderdag met een prima lentedag te maken. De temperaturen zouden dan nog tot 23 graden kunnen oplopen en de zon weet er af en toe door de wolken heen te breken. Hoe verder we dan naar het zuidwesten gaan, hoe koeler het wordt, met in het uiterste zuidwesten mogelijk slechts 14 graden. Een en ander wordt ook nog beïnvloed door een regenzone die boven het zuiden van het land berekend wordt, die drukt de temperatuur ook behoorlijk. Hoe verder naar het noorden, hoe groter de kans dat het meevalt qua neerslag.

lagedrukgebied.PNG
De precieze ligging van het lagedrukgebied rond Nederland gaat op donderdag bepalen hoe het weer er in jouw regio uit komt te zien. 

Eind van de week zonovergoten!
Vanaf vrijdag zijn we even van de neerslag af. De zon gaat goede zaken doen, zeker op zaterdag en zondag, maar ook op vrijdag zien we meer zon dan wolken. In de temperatuurverwachting zit nog enige onzekerheid, maar het lijkt er sterk op dat we ook in het weekend in een groot deel van het land ruim 20 graden mogen verwachten.

meerdaagse.png
De vooruitzichten zijn prima, de neerslag zal hoofdzakelijk uit buien bestaan, en die duren niet al te lang. 

Vakantie in eigen land
In de meivakantie kiezen veel mensen er vaak voor om even op vakantie te gaan. Dat kan natuurlijk in het buitenland, maar bekende bestemmingen als Frankrijk en Spanje gaan een week met regelmatig neerslag en gematigde temperaturen tegemoet. Centraal Europese bestemmingen als Duitsland en Tsjechië zijn al betere keuzes. Maar vakantiegangers in eigen land komen er dus ook goed vanaf met een prima lenteweek hier.

woensdag regen.PNG
Onder andere op woensdag zien we veel nattigheid in klassieke meivakantie bestemmingen zoals Frankrijk. 


28-04-2024 om 14:30 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...