Actueel

Meivakantie, Hemelvaart en topweer!

Een deel van Nederland zit nog volop in de meivakantie en voor het andere deel komt Hemelvaart eraan. Helemaal de tijd dus voor een korte vakantie of tripje in eigen land. En qua weer hebben we geluk, want het wordt lekker! Wat je precies kunt verwachten en hoe anders het ook kan, zetten we hieronder voor je uiteen.

Hemelvaartsdag wordt altijd op een donderdag gevierd, 40 dagen vanaf Pasen. Hierdoor valt de feestdag ergens tussen 30 april en 3 juni. Lekker veel speling dus qua datum, maar ook qua weer, want hoe eerder Hemelvaartsdag valt, hoe groter de kans op fris weer. Er zit klimatologisch gezien 4 graden verschil tussen 30 april en 3 juni, want april zitten we afgerond naar boven op een graad of 17 gemiddeld en begin juni is dit alweer 21 graden. Dit jaar zitten we er qua datum zo’n beetje tussenin en qua temperatuur ook. In een groot deel van het land warmt het tijdens Hemelvaart naar alle waarschijnlijkheid op naar een graad of 19 en de rest van het weekend verloopt nog warmer! Zo meteen komen we hier nog uitgebreid op terug.

Slechtste Hemelvaartsdagen
Nu we er dit jaar tijdens Hemelvaart warmpjes bij zitten, kan het geen kwaad om even terug te kijken naar hoe slecht het weer kan zijn tijdens deze feestdag. In 2010 bijvoorbeeld viel Hemelvaart op 13 mei en was het ronduit fris met 9,2 graden in De Bilt! In Maastricht werd het die dag niet warmer dan 7,7 graden. In 2014 viel de feestdag op 29 mei, maar werd het niet warmer dan 11,8 graden in De Bilt. De natste Hemelvaart ooit was op 25 mei 1995. Zware regen- en onweersbuien trokken toen vanuit België over ons land met op meerdere plekken tussen 30 en 60 millimeter aan hemelwater.

Meerdere doden door storm op Hemelvaartsdag 1983
De Hemelvaartsdag van 1983 was een bijzonder tragische. Op 12 mei trok een klein lagedrukgebied, ontstaan boven het Kanaal, snel ontwikkelend onze kant op. Tegenwoordig hebben de weermodellen deze zogenaamde “kanaalratten” eerder in de smiezen, maar destijds waren de computermodellen nog niet zo snel en nauwkeurig als nu. Op deze beruchte dag bevonden veel watersporters zich op het water. Toen het KNMI de kanaalrat in de loop van de ochtend in het vizier kreeg, werd direct gewaarschuwd, maar voor veel watersporters en recreanten kwam deze waarschuwing te laat. Ze werden compleet verrast door een storm die heel plotseling opstak.kanaalrat.jpg kanaalrat van 12 mei 1983. bron: KNMI

Rond lunchtijd stond langs de westkust windkracht 9 tot 10, in Cadzand was dit zelfs even 11 Bft (zeer zware storm)! Ook kwamen windstoten voor met orkaankracht, tot 133 km/u.

Landinwaarts was het één grote chaos voor de vakantiegangers en mensen op straat. Caravans waaiden van de weg, de ene na de andere boom viel om en er vielen grote takken op straat. Maar de grootste paniek vond plaats op het water waar tientallen watersporters zowel op zee, als op het IJsselmeer en de Friese meren in de problemen kwamen.

De vrijwillige bemanningsleden van het KNRM zijn in totaal 58,5 uur in touw geweest om 71 personen te redden, 17 jachten binnen te slepen, 2 jachten te begeleiden en 3 surfers uit het wilde water te vissen. Hoewel de meesten zijn gered, zijn op die dag ook meerdere mensen verdronken. Zo snel als de zomerstorm kwam, verdween hij ook weer. Met een uur of twee was de wind afgenomen, een complete ravage achterlatend.

Mooiste Hemelvaartsdagen
Gelukkig zijn er ook nog genoeg mooie Hemelvaartsdagen. Die van 21 mei 2020 was de warmste van deze eeuw met 26,7 graden in De Bilt en in Zeeland werd het naar boven afgerond 29 graden! Meer dan de helft van de top 10 zonnigste Hemelvaartsdagen stamt overigens uit deze eeuw. De zonnigste van allemaal vond plaats in 2011 met ruim 15 uur zon.

Volgens de statistieken verloopt Hemelvaart steeds droger, warmer en zonniger. Vorige eeuw zaten we gemiddeld op 17,3 graden tegenover 18,3 graden in deze eeuw. Het aantal zonuren is opgelopen van 6,2 naar 7,6 en het regent minder vaak. In de vorige eeuw was het in 43% van de gevallen helemaal droog tegenover 52% in deze eeuw.

Hemelvaart 2024: de weersverwachting
Ook deze Hemelvaart zitten we er droog en ‘warmpjes’ bij dankzij een hogedrukgebied dat zich komende week boven ons land nestelt. Woensdag is een wat mindere dag met meer wolken en plaatselijk een beetje regen. In de nacht naar donderdag koelt het behoorlijk af, dus tijdens het dauwtrappen is het nog fris met 6 tot 8 graden. meerdaagse.pngDe vooruitzichten zien er zonnig en warm uit!
Ook kan landinwaarts lokaal wat mist voorkomen, maar dit lost in de ochtend op. Er staat niet veel wind en landinwaarts wordt in de middag op veel pekken 19 graden gehaald, lokaal misschien 20 graden. Aan zee is het koeler. Zon en wolken wisselen elkaar die dag af en het weer leent zich prima voor allerlei buitenactiviteiten. De rest van de week gaat de temperatuur verder in de lift. De zon schijnt geregeld met thermometerstanden van 20plus. Zondag, de laatste dag van het Hemelvaartsweekend en de meivakantie verloopt het warmst met dan de zomerse 25 graden op meerdere plekken in het land. Lekker genieten dus met zijn allen! Houd via deze link het weer per dag en per uur in jouw woonplaats in de gaten.


07-05-2024 om 13:00 door Amara Onwuka

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...