Blikseminslagen Nederland

Bovenstaande kaart toont de actuele blikseminslagen boven Nederland. Buienradar heeft hiervoor een bliksem meetnetwerk en vult dat aan met meetgegevens van andere meetnetwerken. De dagkaart geeft aan waar bliksem geregistreerd is op die dag. Paarse stippen tonen recent bliksem activiteit aan (afgelopen half uur) rode stippen zijn oudere waarnemingen. Via de keuzes boven de kaart kunt u aangeven over welke periode u de blikseminslagen wilt zien. U kunt dan in detail het tijdstip opvragen en inzoomen op de lokatie. Het overzicht toont gemeten inslagen en bliksem die van wolk naar wolk gaat.

 

Als u in de kaart ziet staan ‘Status: Ok’ betekent dat alle meetstations open staan om onweer te registreren. U kunt inzoomen op de bliksem door te dubbelklikken op de kaart. De kaart kunt u verplaatsen door over het beeld te slepen met uw muis.

 

Indien u op een bliksemicoon klikt zult u het tijdstip van de inslag zien en u ziet de hoeveelheid ontlading. Een positieve ontlading betekent dat er amperes van de aarde naar de lucht zijn gegaan, een negatieve ontlading (-) precies andersom.

 

Indien u Google Earth heeft geinstalleerd op uw PC kunt u daarop ook de actuele blimseminslagen op zien. Iedere 5 minuten wordt het beeld bijgewerkt.

 

U vindt de bliksem weergave voor Google Earth hier. Bij iedere blikseminslag ziet u een vlaggetje, het tijdstip van de inslag en de ontlading in Ampere. De locatie wordt exact weergegeven en naarmate u inzoomt met Google Earth kunt u de exacte plek goed bekijken.

 

Meer uitleg over Google Earth vindt u hier.

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Europa kaart

Buienradar Europa

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Zonradar

Zonneradar

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland