Actueel

In samenwerking met:

Tien graden kouder dan vorig jaar: frisse week in aantocht

Het is ons niet gegund: een mooie warme nazomer zoals eerdere jaren. De temperatuur bleef afgelopen week hangen rond een graad of 13. Komende week wordt het nog wat frisser. Morgen en dinsdag bereikt het kwik een graad of 12, verwacht Sebastiaan Aarts van Buienradar. Ter vergelijking: vorig jaar was het rond deze tijd 23 graden. "Het is nu echt te koud voor de tijd van het jaar."

Vandaag is het nog even genieten van de zon. Het wordt zo'n 16 graden. Er zijn wel wat stapelwolken en in de kuststreek valt een bui, maar het is waarschijnlijk de mooiste dag van de week.

Morgen volgt een overgang naar herfstachtig weer met buien, meer wind en lagere temperaturen, vertelt Sebastiaan Aarts van Buienradar. "Het wordt echt een paar dagen slecht weer met veel bewolking. Het wordt zo'n 11 à 12 graden."

Veel onstabiliteit

We hebben dit alles te danken aan koude lucht boven de Atlantische Oceaan, die steeds vochtiger wordt door het nog warme zeewater. "Dat zorgt voor veel onstabiliteit en dus buien."

Die buien vallen overigens vooral in de kustgebieden, in het oosten valt de helft minder regen. Een bekend fenomeen in de herfst, dat op de website van Buienradar uitgebreid wordt uitgelegd.

Het heeft ermee te maken dat buien ontstaan door grote temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en de atmosfeer. Omdat het land in deze periode minder warm is dan het zeewater, nemen de temperatuurverschillen landinwaarts verder af. "De buien raken hun energie kwijt en laten dus minder regen achter in Twente en de Achterhoek."

De gemiddelde neerslaghoeveelheid voor oktober. Het verschil tussen regen aan de kust is duidelijk te zien. (Links de gemiddelde neerslaghoeveelheid voor mei.

Frisser

Er komen dus buien aan, en het wordt wat frisser. "18 graden zou normaal zijn voor de tijd van het jaar. De afgelopen jaren hebben we mooie nazomers gehad maar dat zit er nu helaas niet in."

Een lichtpuntje: aan het eind van de week wordt het wat warmer. "Dan komt de wind uit het zuidwesten en kan het 17 graden worden."


25 september 2022 12:37


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25