Actueel

In samenwerking met:

Eerste officiële winterstorm van dit jaar luidt week vol winterse buien in

De meteorologische winter begint vandaag gelijk goed: de eerste winterstorm is een feit. De winterstorm is een voorbode voor een koude week, vol winterse buien.

Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar, legt uit dat het officieel stormt, als er ten minste een uur lang windkracht 9 wordt gemeten bij een KNMI-weerstation. Dat was vanmiddag in het Waddengebied het geval. "Maar ondanks de naam 'winterstorm' vliegen de sneeuwvlokken je niet horizontaal om de oren. Het regent veel en het waait hard op de Wadden."

Code geel

Het KNMI heeft code geel afgegeven afgegeven in het noorden en noordwesten van ons land vanwege zware windstoten die snelheden kunnen bereiken tot 100 kilometer per uur. De zwaarste windstoot die vandaag werd gemeten was 96 kilometer per uur.

Bekijk hier hoe hard het bij jou waait:

 

Inmiddels is de ergste storm voorbij: de wind neemt af en vanavond en vannacht ontstaan winterse buien boven ons land. "Zo'n stormkracht als vandaag gaan we voorlopig niet meer krijgen", zegt meteoroloog Middendorp. Het blijft wel stevig waaien, maar we krijgen voornamelijk te maken met winterse buien. "De winterstorm luidt een periode in van koeler weer."

Vierde storm van 2021 

Het stormde dit jaar drie keer eerder: 

  • 11 maart stormde het in de westelijke kustprovincies en boven het IJsselmeer. 
  • 21 maart was er sprake van een storm bij IJmuiden. 
  • 21 oktober trok de eerste, en enige, herfststorm van dit jaar over Zeeland.

De komende dagen wordt het gemiddeld 5 graden overdag, en 's nachts daalt de temperatuur richting het vriespunt. "Ook trekken regelmatig winterse buien met hagel en natte sneeuw over ons land."

Sneeuw?

En een witte deken, zoals afgelopen weekend, zit die er nog aan te komen? "Als er op de goede plek, op het goede moment, een winterse bui over ons land trekt, dan zou dat zo maar kunnen." Maar met zekerheid zeggen waar en wanneer, dat is niet mogelijk, zegt Middendorp. 

Volgende week lijkt het een paar graden kouder te worden dan de komende dagen. "De kans op vorst neemt toe, en daarmee ook de kans op winterse buien, gladheid en een plaatselijk wit laagje."


01 december 2021 15:28


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25