Actueel

In samenwerking met:

Sofie verloor twee grote liefdes in juni: 'In Spanje viel hij voor m'n ogen dood neer'

In deze zomerrubriek vertellen zes mensen welke zomer voor altijd in hun geheugen gegrift staat. Deze week: voor Sofie (58) is de maand juni een maand vol hartverscheurende herinneringen. Na een ziekbed van een jaar overlijdt haar grote liefde Laurens. Zes jaar later is ze met haar nieuwe liefde Mick op vakantie in Spanje, waar het noodlot opnieuw toeslaat. Hij overlijdt plotseling en recht voor haar ogen. ''Ook mijn leven stopte weer. Voor de tweede keer."

Juni 2018. Sofie en haar vriend Mick (52) zijn op uitnodiging van een bevriend stel op vakantie in Spanje. "Ik heb Mick nog nooit zo gelukkig gezien als toen, daar in Spanje. Dat was hem ook aan te zien. Hij zag er zo relaxed uit, terwijl hij normaal gesproken een nogal zorgelijke uitstraling kon hebben", zegt Sofie. Daar, op die 'prachtige plek', met een berg achter en de zee voor zich, spreekt Mick al na vier dagen de wens uit dat hij daar oud wil worden met haar.

Die wens komt niet uit, want het leven van Mick eindigt daar op die prachtige plek. Sofie: 'Mick wilde – zeker voor zijn doen – die avond vroeg naar bed. Hij bleef ook maar zeuren waarom ik niet meteen met hem meeging. Ook klaagde hij over pijn in zijn schouder. Ik had toevallig lavendelolie meegenomen op reis dus ik was van plan om zijn schouder voor het slapen nog even te masseren." Sofie zit op bed als Mick even later lijkbleek uit de badkamer komt strompelen, hij hapt naar adem en Sofie kan hem nog net opvangen en daarmee voorkomen dat hij met zijn hoofd tegen de muur bonkt.

"Nadat ik de Spaanse alarmcentrale had gebeld, ben ik met beademing en reanimatie begonnen. Ik wist niet precies wat ik moest doen, maar de vrouw die ik aan de telefoon had, zei dat ik ermee moest doorgaan." Maar het mag allemaal niet meer baten, zo moet ook het toegesnelde ambulancepersoneel constateren. Mick overlijdt ter plekke, in de armen van Sofie. De Spaanse politie komt erbij om uit te sluiten dat het om een misdrijf gaat en niet veel later wordt Micks lichaam meegenomen. "Het ging allemaal vliegensvlug:  ik kon nog net zijn sieraden bij hem afdoen. Ik vond het belachelijk en mensonterend maar ik kon op dat moment niet eens huilen. Ik moest handelen, regelen en bellen."

Sofie moet onder meer haar schoonfamilie op de hoogte brengen van het trieste nieuws. Omdat zij en Mick hun relatie niet officieel hebben laten vastleggen, moet een familielid naar Spanje komen om hem te identificeren. De vader van Mick besluit die taak op zich te nemen. "Het was verschrikkelijk. Eerst al het telefoontje: hoe vertel je iemand dat zijn zoon zojuist is overleden? Tegelijkertijd zat ik met mijn eigen verdriet. Het was de tweede keer dat mijn partner me ontviel. Ik had het gevoel dat daar ook mijn leven stopte, voor de tweede keer."

'Liefde van mijn leven'

De eerste keer was precies zes jaar eerder. Laurens, die Sofie na de scheiding van de vader van haar kinderen, opnieuw op het spoor kwam, bleek 'de grote liefde van haar leven'. "We zijn zes jaar samen geweest maar het voelt als een heel leven", zegt Sofie. "Toen hij ziek werd, waren we net samen een bootje aan het opknappen. Hij was nooit ziek maar nu liep hij al een tijd rond met rugklachten die – zo bleek later bij de neuroloog – niet werden veroorzaakt door een hernia maar door een tumor." Laurens bleek lymfeklierkanker te hebben, maar hij kreeg wel te horen dat hij 85 procent kans had om beter te worden. Dus er was hoop.

"Toen Laurens hoorde dat hij kanker had, ging hij helemaal door het lint. Hij was borderline-patiënt maar hij had deze stoornis normaal gesproken redelijk onder controle. Tot dat moment. Hij wilde niets: geen behandeling, niets. Mijn familie en ik hebben alle zeilen moeten bijzetten om hem toch onder behandeling te krijgen." In november 2011 kreeg Laurens voor het eerst chemotherapie, maar een paar maanden later bleek de kanker te zijn uitgezaaid naar zijn hersenen. Sofie: "Nota bene op zijn verjaardag – hij werd die dag 48 jaar – vertelden de doktoren dat ze niets meer voor Laurens konden betekenen."

Vijf dagen later stierf Laurens in het ziekenhuis. "Ik heb hem vastgehouden tot hij stopte met ademen. Waar ik dankbaar voor ben, is dat ik uitgebreid met Laurens heb kunnen praten voordat hij stierf. Natuurlijk, ik was kapot van verdriet, maar bij Mick was het zo plotseling dat ik zijn dood heel lang geen plek heb kunnen geven. Met Laurens heb ik tenminste alles kunnen uitpraten."

"Het is dankzij Laurens dat Mick in mijn leven kwam. Mick was namelijk een neef en vriend van hem. Toen Laurens ziek werd en later stierf hebben Mick en zijn toenmalige vriendin mij door deze rotperiode getrokken. Nadat zijn vriendin hem verliet, begon de liefde tussen ons tweeën te groeien. Hij was er oké mee dat ik nog erg verdrietig was om Laurens. Hij voelde zelf ook nog steeds verdriet: Laurens was zijn grote voorbeeld uit zijn jeugd."

Als anderen opmerkingen plaatsten over het feit dat Sofie nog te veel met het overlijden van Laurens bezig was, was Mick de eerste die haar verdedigde. In de relatieringen die beiden lieten maken om hun liefde voor elkaar te uiten, lieten ze zelfs de as van Laurens verwerken. "Mick zei daarbij: 'Natuurlijk, zonder hem waren we nu niet bij elkaar'. Dat is toch bijzonder? Ik dacht echt dat ik met hem wel 100 zou worden." Maar het heeft niet zo mogen zijn. Beide mannen stierven in juni, de een op 16 juni en de ander op 19 juni. "Hoe bizar wil je het hebben?"

Aanwezigheid van beide mannen

Sinds de dood van haar mannen, voelt Sofie geregeld hun aanwezigheid. Of er gebeuren wel erg toevallige dingen die Sofie niet kan verklaren. "Toen Mick was overleden, moest ik mijn huis uit. We waren niet getrouwd en hij huurde het huis van familie. Ik kon gelukkig naar mijn moeder, die me liefdevol kon en wilde opvangen. Dan zei ik wel eens gekscherend: 'Door jullie zit ik hier zo, jongens'. Ik praat namelijk nog vaak met ze. En ineens, terwijl ik niet eens stond ingeschreven kreeg ik urgentie voor een huis. Dat was wel een wonder."

Als dit soort dingen gebeuren, is Sofie even geholpen. "Ik heb het gevoel dat zij me nog steeds dragen als het moeilijk wordt. Of het waar is, vind ik niet relevant. Deze gedachten helpen me en daar heeft niemand wat van te vinden."

Rotmaand, maar wél een memorabele 

Sinds de dood van Mick leeft Sofie alleen. En elke juni is pittig, het ene jaar pittiger dan het andere. "Het is een rotmaand maar ook een hele memorabele maand. Het liefste wil ik in een gat in de grond kruipen, tegelijkertijd wil ik hen ook gedenken." Door de coronamaatregelen kon Sofie niet met veel mensen samen stilstaan bij de overlijdens. Bovendien viel de eenzaamheid haar zwaarder dan normaal en miste ze de knuffels van bekenden en vrienden. Daar komt bij dat ze de tweestrijd die is ontstaan in haar kennissenkring over het coronabeleid, maar moeilijk kan hebben. "Ik heb eendracht om me heen nodig. Geen tweestrijd, zeker niet in juni."

Voor volgend jaar juni heeft Sofie al plannen zodat die juni in ieder geval weer memorabel wordt, maar nu in positieve zin: ze wil terug naar Spanje om op de berg waar Mick is overleden, een gedenkplaats voor hem te maken. Op de steen komt de tekst die zo typerend voor hem was: Let everything you do be out of love, because you ARE love.

De namen Sofie, Laurens en Mick zijn om privacyredenen gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.  

Zomer van je leven/ Nooit meer

De komende zes weken vertellen zes mensen over de meest memorabele zomer van hun leven. Eind augustus is de rubriek Nooit Meer weer terug.

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl


30 juli 2021 07:01


Harde wind: minder treinen, vluchten geannuleerd

15-04-2024 om 13:00
De zware buien die nu over het land trekken, gaan gepaard met onweer, hagel en harde windstoten. Vanwege deze harde wind zijn tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd. De intercity's tussen Amsterdam en Rotterdam die vanmiddag niet reden vanwege de wind, rijden weer.
Lees het artikel

Vandaag onweer, hagel en code geel vanwege windstoten

14-04-2024 om 18:51
Na een aantal mooie lentedagen begint de komende week onstuimig. Vandaag trekken buien met onweer en hagel over het land. Die buien gaan gepaard met zware windstoten. Het KNMI heeft voor vanmiddag code geel afgegeven.
Lees het artikel

Geniet nog even van het weekend, want komende week slaat het weer om

12-04-2024 om 13:02
We moeten het er dit weekend nog even van nemen wat betreft het weer. Een lekker terrasje of barbecueën in de tuin is vanavond tot en met zondag zeker mogelijk. In Limburg kan het morgen wel 24 graden worden. En geniet daar maar van, want na het weekend maakt het weer een flinke omslag.
Lees het artikel

Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

09-04-2024 om 02:03
Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.
Lees het artikel

Komend weekend opnieuw 20 graden, daarna voelt het flink kouder

08-04-2024 om 08:47
Warm en dan weer fris. Rustig zonnig weer en dan weer stormachtig en bewolkt. De komende week gaat het weerbeeld alle kanten op. Vandaag is het een prima lentedag en is het vrij warm, morgen krijgen we te maken met flinke wind en kan het herfstig en zelfs een beetje guur aanvoelen.
Lees het artikel

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

06-04-2024 om 12:42
Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.
Lees het artikel

Mogelijk zomerse temperaturen: zo warm is het nu bij jou

06-04-2024 om 11:11
Het is vandaag een warme dag in Nederland. Rond 12.30 werd het in De Bilt meer dan 20 graden en naar verwachting lopen de temperaturen nog verder op. Lokaal tot boven de 26 graden.
Lees het artikel

Ook in Zuid-Europa is het warmer dan gemiddeld: 28 graden in Spanje

06-04-2024 om 10:57
In ons land worden zomerse temperaturen verwacht, maar in Frankrijk, Spanje en Italië is het vandaag nog net iets warmer. Ook zijn de temperaturen hoger dan gebruikelijk op 6 april, met op sommige plekken zelfs zomerse waarden.
Lees het artikel

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

04-04-2024 om 09:21
Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.
Lees het artikel

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

03-04-2024 om 18:01
De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.
Lees het artikel

Regenachtige week, maar lenteweer met 20 graden komt in zicht

31-03-2024 om 09:17
Velen snakken ernaar: in T-shirt naar buiten, een wandeling maken in de warme lentezon. Volgend weekend zou dat zomaar kunnen, al moeten we eerst nog even een regenachtige week door.
Lees het artikel

Eitjes zoeken kan het beste zondag, tweede paasdag kletsnat

29-03-2024 om 08:42
Mensen die het helemaal gehad hebben met de regen van de afgelopen dagen, zullen nog even geduld moeten hebben. Dit weekend blijft het namelijk wisselvallig, met een erg natte maandag op komst.
Lees het artikel