Actueel

In samenwerking met:

Joekels van onweersbuien op komst na hete en benauwde plakdag

Het wordt een warme, en op sommige plaatsen ronduit hete dag, die eindigt in een bijzonder plakkerige avond. De komende nacht zijn er forse onweersbuien. Maar waar vallen die, en hoe laat? We vroegen het aan Marc de Jong van Buienradar.

Voordat die buien echt los gaan breken, krijgen we een bijzonder broeierige dag, met hoge temperaturen, die in het oosten kunnen oplopen tot 35 graden, zegt De Jong. De lucht is vochtig, en daardoor voelt het erg benauwd aan.  

Joekels van buien

Vanochtend krijgt Zeeland waarschijnlijk al te maken met wat onweersbuien, maar dat is slechts een prelude op wat ons de komende dagen te wachten staat. Rond 01.00 uur komende nacht begint het festijn. Opnieuw Zeeland krijgt dan de eerste heftige onweersbuien over zich heen. Dat zijn joekels van buien, met windstoten, hagel en erg veel neerslag.

Rond 03.00 uur ligt het uitgestrekte onweersgebied boven het midden van het land, en morgenochtend vroeg krijgt het noorden van het land met die buien te maken. Het oosten van het land en Limburg lijken gevrijwaard te blijven van het noodweer.

Kolkende rioolputten

Morgenmiddag gaat het opnieuw los vanuit het zuidwesten, zo vanaf een uur of 14.00, en het wordt een heel pandemonium. Bliksem, donder, hagel en bakken met regen, 'de hele santenkraam', zegt De Jong. Op sommige plekken kan er 40 millimeter regen in één uur vallen, en omdat de toplaag van de bodem erg droog is, zakt dat water maar moeilijk weg.

En dat kan tot overlast leiden, aldus de Jong. "Denk aan kolkende rioolputten en tunneltjes die vollopen. Overstroomde straten, waar kindjes met bootjes veel lol aan kunnen beleven." 

Het onweersgebied trekt in de loop van de middag verder naar het noordoosten weg en opnieuw lijkt het erop dat het zuidoosten en het oostelijk grensgebied grotendeels buiten schot blijven. Morgen is het ook weer benauwd, met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. 

Koele zaterdag

Zaterdag is er qua weerbeeld duidelijk een terugval zichtbaar. Het wordt zo'n 20 graden, en de kans op buien is klein. Dat verandert weer op zondag. De temperatuur stijgt opnieuw tot boven de 25 graden, maar tegelijkertijd neemt ook de kans op stevig onweer weer toe.

Dat blijft ook maandag en dinsdag nog zo, vanaf woensdag lijkt het wat rustiger zomerweer te worden, met temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Bekijk ook - Buiten en verrast door onweer? Dit is wat je wel en vooral niet moet doen


17 juni 2021 10:13


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25