Actueel

In samenwerking met:

Klimaatverandering: laatste nog intacte ijsplateau van Canada stort in 

Het laatste nog complete ijsplateau van Canada is afgebroken en in de Noordelijke IJszee gestort. De plaat is bijna de helft van zijn oorspronkelijke omvang kwijtgeraakt.

Het gaat om een van het land losgeraakt stuk van ongeveer 80 vierkante kilometer. Dat proces duurde slechts enkele dagen. De 4000 jaar oude Milne Ice Shelf ligt aan de rand van Ellesmere Island, in het noordelijk territorium Nunavot.

Bovennormale luchttemperaturen

Dat die nu 43 procent kleiner is geworden, is volgens de Canadese deskundigen te wijten aan bovennormale luchttemperaturen, aflandige wind en open water voor het ijsplateau. Dat zijn dé ingrediënten voor het uit elkaar vallen.

'Drastische aftakeling'

"Deze drastische aftakeling van ijsplaten heeft duidelijk te maken met de klimaatverandering", zei Luke Copeland, als gletsjerspecialist verbonden aan de Universiteit van Ottawa. "Deze zomer is het tot 5 graden warmer dan gemiddeld in de periode 1981-2010. En in deze regio gaat de opwarming twee tot drie keer zo hard als elders in de wereld. The Milne en andere ijsplateaus in Canada zijn simpelweg niet langer levensvatbaar. Ze zullen de komende decennia verdwijnen."


08 augustus 2020 09:09


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25